Mitomani hastalığına yakalanan kişiler, önce kendilerine yalan söylerler. Bunun nedeni ise, kendilerine değer katmaktır. Ancak zaman ilerledikçe bu kişiler, söyledikleri yalanlara kendileri de inanır ve buna göre hareket etmeye başlarlar. Haberimizde, mitomani hastalığı hakkında en çok sorulan “Mitomani nedir, tedavisi var mıdır?” ve “Kimler mitomani hastalığına yakalanır?” sorularının cevaplarını bir araya getirdik…

NEDİR?

Mitomani, yani yalan söyleme hastalığı, kişinin dikkat çekmek ve toplumda odak noktası haline gelmek için söylediği yalanlarla başlar. Yalan söylemeyi alışkanlık haline getirenler bir noktadan sonra kontrolü kaybederler. Öyle ki söyledikleri yalanlara artık kendileri dahi inanırlar.

Yalan söyleyen kişiler çoğunlukla bu yaptıklarının hastalık derecesinde olduğunu düşünmezler. Bu nedenle tedavi ihtiyacı duymazlar. Kişi kendisinde bir problem olduğunu düşünmediği için hasta, yakınları tarafından tedaviye ikna edilmelidir.

MİTOMANİ SEBEPLERİ 

  • Doğru söylediğine inanılmaması

  • Kişilik bozukluğu

  • Onaylanma ihtiyacı

  • Aşağılık kompleksi

  • Çocukluk döneminde maruz kalınan istismarlar

KİMLER MİTOMANİ HASTALIĞINA YAKALANIR?

Mitomanlar, günlük yaşamlarında gerçek dışı fikirlerle insanları yönlendiren, aynı zamanda belli bir amacı olmayan kişilerdir.

MİTOMANİ HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Yalan söylemekten haz duymak

Yalan söylemekte ısrarcı olmak

Yalanlarından dolayı pişmanlık duymamak

Yalanlarının ortaya çıkması durumunda aşırı agresif ve alıngan tavırlar sergilemek

Söylediği yalanlara kendisinin de inanması durumu

Yalanlar arasında kurgusal bütünlük bulunmaması

Yalan söylerken herhangi bir kazanç elde etmemesine rağmen yalan söylemesi

MİTOMANİ HASTALIĞI TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Bu kişiler kendisinde bir sorun olduğunu düşünmediğinden, tedavi olmayı istemez. Bu nedenle kişilerin hastalığını genellikle yakınları ortaya çıkarır. Onları tedavi olması için ikna etmeye çalışırlar. Bunu yaparken yumuşak davranılmalı, kişi kırılmamalıdır. Tedavi sırasında psikiyatristler öncelikle hastayı tanımak ister, neden yalan söylediğini anlamak isterler. Konuşmalardan sonra güven ortamı oluştuğunda, hasta kişinin eksik duygu ve güveni yerine koyulur. Tedavinin iyi yapılması halinde, hastalığın yeniden tekrarlaması çok düşük bir olasılıktır. Tekrarlama durumunda ise hasta bunun daha kolay farkına varacak ve tedavi olmayı isteyecektir.

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi