53 yaşındaki Pekinli veteriner, iki ölü maymunu inceledikten sadece aylar sonra 27 Mayıs’ta ölmüştü. Başka kişilere bulaşmasılmasından korkulan Monkey B virüsü belirtileri neler, nasıl bulaşır diye sorgulanıyor.

Mart ayında yaptığı deneysel primat araştırma çalışmasının bir parçası olarak iki ölü maymunu inceledikten sadece aylar sonra 27 Mayıs’ta öldü. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CCDC), maymun B virüsünün primatlarla çalışan diğer kişilere potansiyel olarak zarar verebileceği konusunda uyarıda bulunarak endişeleri dile getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, insanlara virüs bulaşması “son derece nadir” olsa da, yeterince önelem almazsanız “ciddi beyin hasarına veya ölüme neden olabilir.

MONKEY B VİRÜSÜ NEDİR?

Monkey B virüsü, Macaca cinsinin makak maymunlarında bulunan bir enzootik alfaherpes virüsüdür. Virüs ilk olarak 1931’de tespit edildi. Virüsün ölüm oranı yüzde 50’ye yakın. 1932’de virüsün tanımlanmasından bu yana, B virüsü ile 50 belgelenmiş insan enfeksiyonu vakası olmuştur.

MONKEY B VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Monkey B virüsü, enfekte gümüşle doğrudan temas veya vücut sıvılarının değişimi ile bulaşır.

MONKEY B VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

Monkey B virüsünün belirtileri bir ay öncesine kadar kendini göstermez:

Mide bulantısı
Kusma
Ateşlenme
Yorgunluk
Kas ağrısı

Editör: Haber Merkezi