MS, vücuttaki tüm hareketleri kontrol eden CNS'yi etkilediğinden, semptomlar vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.

MS'in en sık görülen semptomları:

Kas zayıflığı: İnsanlar, sinir hasarı, kullanım eksikliği veya stimülasyon nedeniyle zayıf kaslar geliştirebilir.

Uyuşma ve karıncalanma: İğneleneme hissi, MS'i, yüzü, vücudu, kolları ve bacakları etkileyebilecek en eski semptomlardan biridir.

Lhermitte'nin işareti: Bir kişi, boynunu hareket ettirdiğinde Lhermitte'nin işareti olarak bilinen elektrik çarpması gibi bir his yaşayabilir.

Mesane sorunları: Bir insan mesanesini boşaltmakta zorlanabilir veya sık veya ani idrar yapma ihtiyacı olabilir (idrar kaçırma). Mesane kontrolünün kaybı MS'in erken bir belirtisidir.

Bağırsak sorunları: Kabızlık dışkı çarpmasına neden olabilir ve bu da barsak inkontinansına neden olabilir.

Yorgunluk: Bu, bir kişinin işte veya evde çalışabilme yeteneğini baltalayabilir. Yorgunluk, MS'in en sık görülen semptomlarından biridir.

Baş dönmesi: Bunlar, denge ve koordinasyon sorunları ile birlikte yaygın sorunlardır.

Cinsel işlev bozukluğu: Hem erkekler hem de kadınlar cinselliğe olan ilgisini kaybedebilir.

Spastisite ve kas spazmları: Bu MS'in erken bir belirtisidir. Omurilikteki ve beyindeki hasar görmüş sinir lifleri, özellikle bacaklarda ağrılı kas spazmlarına neden olabilir.

Tremor: MS'li bazı kişiler istemsiz titreme hareketleri yaşayabilir.

Görme sorunları: Bazı insanlar çift ya da bulanık görme, kısmi ya da tamamen görme kaybı ya da kırmızı-yeşil renk bozulması yaşayabilir. Bu genellikle bir seferde bir gözü etkiler. Optik sinirin enflamasyonu, göz hareket ettiğinde ağrıya neden olabilir. Görme sorunları MS'in erken bir işaretidir.

Yürüme ve hareketlilik değişiklikleri: MS, kas zayıflığı ve denge, baş dönmesi ve yorgunluk sorunları nedeniyle insanların yürüme şeklini değiştirebilir.

Duygusal değişiklikler ve depresyon: Beyindeki demiyelinizasyon ve sinir lifi hasarı duygusal değişiklikleri tetikleyebilir.

Öğrenme ve hafıza sorunları: Bunlar konsantre olmayı, planlamayı, öğrenmeyi, önceliklendirmeyi ve çoklu görev yapmayı zorlaştırabilir.

Ağrı: Ağrı, MS'te sık görülen bir semptomdur. Nöropatik ağrı doğrudan MS nedeniyledir. Diğer ağrı türleri, zayıflık veya kasların sertliği nedeniyle ortaya çıkar.

Daha az yaygın belirtiler şunlardır:

  • Baş ağrısı

  • İşitme kaybı

  • Kaşıntı

  • Solunum problemleri

  • Nöbetler

  • Konuşma bozuklukları

  • Yutma problemleri

Ayrıca daha yüksek bir risk vardır:

İdrar yolu enfeksiyonları

Azaltılmış aktivite ve hareketlilik kaybı

Bunlar bir insanın çalışmasını ve sosyal hayatını etkileyebilir. Daha sonraki aşamalarda, insanlar algı ve düşüncede değişiklikler ve ısıya duyarlılık yaşayabilirler.

MS bireyleri farklı şekillerde etkiler. Bazıları için, ince bir sınama ile başlar ve semptomları aylarca veya yıllar boyunca ilerlemez. Bazen, belirtiler haftalar veya aylar içinde hızla artar.

Çok az insan sadece hafif semptomlara sahip olacak, diğerleri ise sakatlığa yol açan önemli değişiklikler yaşayacaktır. Bununla birlikte, çoğu insan semptomların kötüleştiği zamanları yaşayacak ve daha sonra iyileşecektir.

 

 

Editör: Haber Merkezi