Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi ev sahipliğinde yerli ve milli savunma sanayisinin gelişimini desteklemek ve ihracat potansiyelini artırmak amacıyla İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Ankara Valiliği, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı desteği ve Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara Sanayi Odası (ASO), Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği, Milli Savunma ve Güvenlik Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen II. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi'nin açılışı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta kademesinin katılımıyla gerçekleştirildi.

"TÜRKİYE'Yİ GELECEĞE TAŞIYACAK OLAN MİLLİ VE YERLİ ÜRETİM ODAKLI OLMAK"

Zirve açılışında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, milli ve yerli üretim vurgusu yaparken, "Türkiye’yi geleceğe taşıyacak olan üretim anlayışı, milli ve yerli üretim odaklı olmalıdır." ifadelerini kullandı. Savunma sanayisinde milli üretim ve teknoloji kapasitesine ulaşmanın, artan tehdit algıları karşısında daha hızlı refleks verebilme kapasitesi oluşturduğunu belirten Kaan ayrıca, "Askeri radar ve sınır güvenliği, tehdit algılamalarının karşılanmasında ve hızlı istihbarat süreçlerinin işletilmesinde oldukça hayati bir önem arz etmektedir. Sınırlarımızın güvenliğini sağlamada yüksek teknolojiye sahip milli izleme ve tespit sistemleri, hava savunma top ve füze sistemleri, havadan keşif ve gözetleme, deniz platformları ve gözetleme sistemlerinin milli olarak üretilmesi ileri radar teknolojileriyle mümkün olmaktadır." dedi.

"MİLLİ BİR UNSUR OLUŞTURMAK ÇIKIŞ NOKTAMIZDIR"

Savunma sanayisinde üyelerinin başarılı çalışmalara imza attığını vurgulayan Kaan, daha çok firmanın bu alana kanalize olacağına inandıklarını dile getirdi. Kaan, savunma sanayisini baz alan ortaklıklar kurduklarına işaret ederek, "Büyük ölçekli Sermaye Ortaklıkları Komitemiz, birebir savunma sanayisi üzerinde ortaklık kavramı üzerinden yürümektedir. Ölçek büyüklüğünün esas olduğu bu alanda KOBİ yapılarını geliştirmek ve savunma yan sanayisi yatırımları için ayrı bir milli unsur oluşturmak çıkış noktamızdır." diye konuştu.

"ANKARA'DA SAVUNMA SANAYİ SERBEST BÖLGESİ KURULMALI"

MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar da sektörde faaliyet gösteren birçok şirketin faaliyetlerini Ankara'dan yürüttüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Ankara'da Savunma Sanayi Serbest Bölgesi kurulmasını talep ediyoruz. Savunma sanayisinde kullanılan ürünlerin yerlilik oranlarının artırılması da taleplerimizden biri. İhale şartnamelerinin buna göre tasarlanması yerli ve milli savunma sektörünün gelişmesi için önemlidir. KOBİ'lerin savunma sanayisi için tedarikçi olmalarının önü açılmalıdır. "Savunma sektöründe teknolojinin geliştirilmesi ve yazılım gibi ürünlerin daha etkin üretilmesi için beyin göçünün tersine çevrilmesi gerektiğini belirten Acar, savunma sanayisinde yerli ve milli üretimin stratejik ve güvenlik açısından hayati derecede önemli olduğunu bildirdi.

Editör: Haber Merkezi