YAPI müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hakkında yönetmelik, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin amacı; plân, fen, sanat, sağlık, çevre şartlarına ve standartlara uygun yapı inşa edilmesine yönelik yapım faaliyet ve süreçlerinin takibini sağlamak üzere, yapı müteahhitlerinin ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliklerine göre sınıflandırılarak yetki belgesi numarası verilmesini sağlamak olarak belirlendi.

MÜTEAHHİTLERE DE YETKİ BELGESİ VERİLECEK

Yeni yönetmeliğe göre, her müteahhide yetki belgesi numarası alma esası getirildi. Bu numaranın yapı ruhsatında, yapı kullanma izin belgesinde ve yapım işleri sözleşmelerinde kullanılması artık zorunlu. Özellikle iflas eden, tasfiye halinde olan, konkordato ilân edenlere yetki belgesi verilmeyecek. Tek parselde bir bodrum katı dışında, en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen yapılarda; yapı müteahhitliğine ilişkin bütün sorumlulukları üstlenmek şartıyla parsel maliki kendi yapısını inşa edebiliyor. Bu durumdaki yapılar için ayrıca yapı müteahhidi de aranmıyor.

YAPI MÜTEAHHİDİNİN SORUMLULUĞU BELİRLENDİ

Yapı müteahhidi; yapıyı, tesisatı ve malzemeleriyle birlikte ilgili mevzuata, uygulama imar planına, ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere, standartlara ve teknik şartnamelere uygun olarak inşa etmek, neden olduğu mevzuata aykırılığı gidermek mecburiyetindedir. Yapı müteahhidi, ilgili fenni mesullerin denetimi olmaksızın inşaat ve tesisatlarına ilişkin yapım işlerini sürdüremez, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştıramaz.

ARTIK YETKİ BELGELERİNİN GRUPLARI VAR

Yapı müteahhitlerinin 9 farklı gruba ayrılmasıyla sektörde yeni bir dönem başlıyor. Yetki belgesi grupları, mesleki ve teknik yeterlikler ile ekonomik ve mali yeterlikler esas alınarak; A, B, C, D, E, F, G, H ve geçici olmak üzere gruplandırılıyor. İş deneyim tutarı, usta ve teknik personel sayılarına gibi kriterlere göre gruplar belirlenmiş olacak.

YETKİ BELGESİ NUMARASI BAŞVURUSU

Yetki belgesi numarası almak isteyen başvuru sahipleri, başvuru yapılan tarih itibarıyla en az bir ay süreyle geçerli olacak şekilde, istenen belgeleri Yapı Müteahhitliği Yetki Belgesi Numarası Başvuru Formu ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunacaklar. Yapı Müteahhitleri İl Yetki Belge Komisyonu, karar tutanağına göre gerekçeli olarak karara bağlayacak. Kararda yetki belgesi numarası verilip verilmeyeceği ile belge grubu belirtilecek.

YETKİ BELGESİ NUMARASININ İPTALİ

Yeni yönetmeliğe göre, yetki belgesinin belirli süreler ile iptaline neden olan birçok husus var. Örneğin yapım işinin projelere aykırı olarak gerçekleştirilmesi beş yıl, imalâtın can ve mal güvenliğini tehdit etmesi on yıl süre ile yetki belgesi, ilgili idarenin teklifi ve İl Müteahhitlik Yetki Belge Komisyonu kararı üzerine iptal edilecek.