“Cumhuriyet” adı altında Belediye Cep Sineması’nda gerçekleştirilen söyleşide Namal, fuarın düzenlenmesinde emekleri olan herkese teşekkür ederek, kendisini söyleşiye davet eden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’a da şükranlarını iletti. Cumhuriyetin ilanı öncesi ve sonrası ülkemiz ve bölge ülkelerinde yaşanalar ile ilgili bilgiler veren Namal, bu bilgiler ışığında değerlendirmelerde bulundu. Namal, söyleşi sonrası okuyucuları için kitaplarını da imzaladı.

Demirkoparanoğlu Plaket ve Çeşitli Hediyeler Takdim Etti

Yoğun ilginin olduğu söyleşi katılımcılarla karşılıklı soru cevap sohbet şeklinde sürerken, söyleşiye Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu, Bartın Kamu Sen İl Temsilcisi Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Sezai Hangişi ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Yaklaşık bir saat süren söyleşinin sonunda ise Belediye Başkan Yardımcısı Demirkoparanoğlu, Doç. Dr. Yücel Namal’a Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı’na vermiş oldukları destekler için plaket ve çeşitli hediyeler takdim etti.

Doç. Dr. Yücel Namal Kimdir?

“1982 yılında Manisa Akhisar’da doğdu. 1999–2003 yılları arasında Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde öğrenim gördü. 2007 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisansa başladı ve 2008 yılında “Türk-Macar İlişkileri (1850-1900)” isimli tezi ile mezun oldu. 2013 yılı Kasımında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora eğitimini “Türk Kaynakları Işığında: Türk-Macar İlişkileri (1923-1950)” başlıklı doktora teziyle tamamladı. 17 Kasım 2008 tarihinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümünde Okutman olarak göreve başlamış olup halen aynı üniversitede Tarih Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Yazarın Türk-Macar İlişkileri ve Kent Tarihi üzerine birçok çalışması bulunmaktadır.”

YAVUZ DONAT SÖYLEŞİSİNDE SALON DOLDU TAŞTI

Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde dördüncü söyleşi Gazeteci ve Köşe Yazarı Yavuz Donat ile Turkuvaz Medya Grubu Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanı, Gazeteci Şebnem Bursalı tarafından gerçekleştirildi. Önemli konuların değerlendirildiği söyleşide salon doldu taştı.  “Dünden Bugüne Türkiye” adı altında Belediye Cep Sineması’nda gerçekleştirilen söyleşide Gazeteci Yavuz Donat, geçmiş dönem saatçileriyle yaşadığı anılarını anlatarak, basın siyaset ilişkisine değindi. Böylesine önemli bir fuarın düzenlenmesinde emek veren herkese teşekkür eden Donat, Bartın’ın bir müze şehir olduğunu belirterek, adeta açık hava müzesi gibi olan Bartın’ın Türkiye’de önemli bir turizm merkezi haline geleceğini söyledi.  Basın ve siyasetçi ilişkisi ile basın ve etik kavramına da değinen Donat, siyasi analizlerini anlattı. Donat, yakın siyasi tarihimizin kırılma noktalarıyla ilgili bilgiler vererek, Türk siyasetinin en önemli kırılma noktasının darbeler olduğunu ifade etti.

“Kaliteli ve İyi Bir İş Ortaya Koymak Çok Önemlidir”

Donat; “Bartın’a daha önce 2017 yılında gelmiştim. Bugün geldiğimde bambaşka bir Bartın ile karşılaştım. Bir müze şehirde yaşıyorsunuz. Şehrinizin kıymetini bilin. Gerçekten açık hava müzesi gibi. Defalarca geldim. Ancak ger gelişimde farklı şeyler görüyorum. Türkiye’nin önemli bir turizm merkezi olacağı kesin. İsterseniz söyleşi konumuza geçelim. Dünün siyaseti ile bugünün siyaseti, birbirinden çok farklı. 58 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Etik kavramı sadece sanki bizim meslekte varmış gibi anlatılıyor. Halbuki öyle değil. Tüm meslek dallarında da etik kavramı vardır. Bizim meslekte önemli olan kişisel ilişkilerini yazılarınıza yansıtmamanız gerekiyor. Eğer bunu yaparsanız saygınlığınız artarak devam eder. Geçmişi bilerek geleceği yorumlamak, iyi analiz yapmak gerekiyor. Çünkü siyaset dünkü siyaset değil, ancak dünü bilerek ve iyi analiz etmek şart.  Olayı yerinde görmek de çok önemli. Ancak günümüz basınında bu çok az. İzlenme veya gazete satışlarının az olduğunu söyleyenler bunun nedenini okuyucuya veya izleyiciye bağlıyor. Bence öyle değil. Demek ki kaliteli bir yayın veya kaliteli bir gazete çıkartamıyoruz. Kaliteli olsa izlenecek veya o gazete çok satacaktır. Okuma alışkanlığı yok deyip bunun arkasına sığınılamaz. Kaliteli ve iyi bir iş ortaya koymak çok önemlidir. Siyasette eleştiriyi ve tepkiyi anlayışla karşılamak gerekiyor. Siyaset ve hayat bunu başarabilirsek daha tatlı olacaktır. Ben dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum. Ankara’ya yolunuz düşerse muhakkak bekleriz. Ağırlamaktan büyük mutluluk duyarız” dedi.

“Katılımınız İçin Çok Teşekkür Ederim”

Gazeteci Şebnem Bursalı ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Tüm Bartınlılara söyleşimize hoş geldiniz diyorum. Öyle güzel karşılandık ve ağırlandık ki Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’a ve Bartın halkına misafirperverliği için çok teşekkür ediyorum. Ben beklediğimin çok ötesinde bir Bartın gördüm. Sadece doğasıyla değil, kültürü, tarihi ve insanıyla bambaşka bir Bartın’la karşılaştım. Sayın Başkan’a teşekkür etmek istiyorum. Böylesine kapsamlı bir kitap fuarını 24 yıldır devem ettirebilmek çok kıymetli bir şey. Kitap çünkü nesilden nesile kültürün aktarıldığı bir olay. Gerçekten teşekkür ediyorum. Yavuz Beyle imza öncesinde küçük bir söyleşi, gerçekleştirelim istiyoruz. Gazetecilik tarihe tanıklık etmektir. Biz Anakara gazetecileri olarak daha çok tarihe tanıklık ediyoruz. Yavuz Bey de 58 yıldır sahada olan mesleğimiz yüz akı gazeteci büyüklerimizdendir. Yavuz Bey siyasetin kara kutusudur. Birçok siyasetçi ve kamuoyu birçok olayı Yavuz Beyden öğrenmiştir. Gözlem yeteneği çok güçlü bir meslek büyüğümüzdür. Mustafa Kemal Atatürk dışında tüm Cumhurbaşkanlarıyla konuşup röportaj yapmış bir gazetecidir. Şuan karşınızda canlı tarih var. Önemli bir husus daha var. Tüm siyasetçilerle ilişki kurup, konuşup ve röportaj yapıp mesafesini de koruyabilmiştir. Bu anlamda da tarafsızlığıyla da önemli bir yere sahiptir. Katılımınız için çok teşekkür ederim” şeklinde ifade etti.  

Yoğun Katılım Oldu

Yoğun ilginin olduğu söyleşi katılımcılarla karşılıklı soru cevap sohbet şeklinde sürerken, söyleşiye Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, 22.Dönem Bartın Milletvekili Mehmet Asım Kulak, Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu, Milliyetçi Hareket Partisi Bartın İl Başkanı Ercüment Özçelik, MHP Merkez İlçe Başkanı Murat Demir,  Bartın Kamu Sen İl Temsilcisi Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Sezai Hangişi, Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü Derneği Başkanı Berna Şengün, Bartın Ülkü Ocakları Başkanı Duran Iğıl, akademisyenler, Bartın yerel ve ulusal basın temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Yaklaşık bir saat süren söyleşinin sonunda ise Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından Gazeteci Yavuz Donat’a Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı’na vermiş oldukları destekler için Onur Plaketi ve çeşitli hediyeler takdim etti. Donat, söyleşi sonrası okuyucuları için kitaplarını da imzaladı.

Yavuz Donat Kimdir?

“Türkiye siyaset tarihinde, en az siyasetçiler kadar gündemde iz bırakan bir gazeteci, Yavuz Donat… 1960’lı yıllardan bugüne açık sözlülüğü ve doğru haberciliğiyle adından söz ettiren Yavuz Donat, 60 yıla yakın gazetecilik birikimiyle başlı başına bir arşiv niteliği taşıyor. Gazetecilik ve köşe yazarlığının yanı sıra kamuoyuna kitaplarıyla da ulaşan gazeteci-yazar, mesleğine olan tutkusuyla Türkiye’nin bugününe yön veren gelişmelerin sözcülüğünü üstlenmeye devam ediyor.

Doğru Bilginin Peşinde Geçen Koca Bir Ömür

15 Kasım 1942’de, Niğde’nin Bor ilçesinde dünyaya gelen Yavuz Donat, Yeşildere Mahallesi'nden Haleplioğulları'ndan Mehmet Emin Bey ile Hadiye Hanım'ın oğludur. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Mersin’de geçirdi. İlk, orta ve lise öğrenimini Mersin’de tamamlayan Donat, bugün Gazi Üniversitesi çatısı altında yer alan Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Gazetecilik kariyerine henüz mezun olmadan atılarak, 1963 yılında Ankara’daki Ulus gazetesinde köşe yazarı olarak çalışmaya başladı. Daha sonrasında ise köşe yazarlığına Akşam gazetesinde devam etti. Yavuz Donat, hala sürdürdüğü gazetecilik kariyerine yalnızca askerlik görevi sırasında ara vermek durumunda kaldı. Sonrasında ise Akşam gazetesinden ayrılarak Tercüman’da çalışmaya başlayan Donat, burada 20 yıl boyunca muhabir, yazar ve Ankara Temsilcisi olarak görev yaptı. Ardından Meydan, Milliyet ve Sabah gazetelerinde yazan Donat, kariyerine halen Sabah gazetesinde devam ediyor. Donat’ın ayrıca, Altın Palmiye Yılın Gazetecisi ve Küresel Gazeteciler Konseyi Onur Ödülü bulunuyor. Donat, evli ve iki çocuk babasıdır.

Yavuz Donat’ın En Sevilen Kitapları

50 yılı aşkın meslek hayatına gazetecilik ve köşe yazarlığından çok daha fazlasını sığdıran Yavuz Donat, kendine has üslubu ve doğrucu kişiliğiyle okurlarını birçok yönden aydınlatmaya devam ediyor. Siyasetçilerle kurduğu güven ilişkisinin yanı sıra yerinde tespitlerle halkın nabzını da tutan gazeteci, kaleme aldığı tüm yazılarda bilinmeyene ışık tutmayı kendine düstur ediniyor. Gazetelere yansımayan tüm ayrıntıları objektif bir tutumla okurlarına aktaran Yavuz Donat; adeta gündemin fotoğrafını çektiği kalemiyle, geleceğe sağlam kayıtlar bırakıyor.

2019- “Off The Record”

2005- Cumhuriyetin Kara Kutusu: Süleyman Demirel

1999 – Öncesi ve Sonrasıyla 28 Şubat

1998- Para+Din+Silah: Politikanın yeni patronları

1997- Özalizmin son yılları: “Vitrin”de 1988-1989-1990

1997- Sürgünden Çankaya’ya: Vitrin”de 1991-1992-1997

1993 – Demirel’in Yokluk Yılları

1987 – Buyruklu Demokrasi

1987 – Sandıktan İhtilale

1987 – Özal’lı Yıllar.”

Şebnem Bursalı Kimdir?

“1972 yılında dünyaya gelen Şebnem Bursalı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. İkizler burcudur. Aslen Aydın'lıdır. Ancak kökeni Karadeniz ve Balkanlara kadar uzanmaktadır. Selanik, Arnavut göçmeni ve Trabzon Sürmeneli bir anne ve yörük bir babanın kızıdır. Üniversite eğitiminin ardından 1993 ve 1994 yılları arasında Reha Muhtar ile Ateş Hattı isimli programda yapım elemanı ve muhabir olarak TRT'de görev yapmıştır. Daha sonra Gün Gazetesi muhabirliği, Yeni Asır gazetesi köşe yazarlığı yapmış 1995 senesinde Yeni Asır Ankara Temsilcisi olmuştur. Atv'de İktidar Oyunu haber programı, Sabah Ankara'da Şebnem Bursalı'nın Oltasına Takılanlar isimli köşede, Takvim Gazetesi Ankara Temsilciliği ve köşe yazarlığı, Yeni Asır Genel Yayın Yönetmenliği, Atv Ankara Temsilciliği, Takvim Gazetesi Ankara Temsilciliği ve köşe yazarlığı, Sabah muhabir ve röportaj yazarlığı gibi bir çok kurum bünyesinde görev almıştır. Turkuvaz Medya Grubu Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanlık görevini de sürdüren Şebnem Bursalı İşletme üzerine Yüksek Lisans yapmıştır. 2017 yaz sezonunda Washington Mentora College'de eğitim almıştır.” 

“ŞİDDETİN PANZEHİRİ KÜLTÜR VE SANATTIR”

Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde beşinci söyleşi Atatürkçü Düşünce Derneği Karabük Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Bulak Çocuk Yuvasını Koruma Derneği, Karabük Kültür Sanat ve Çevre Derneği ve Türkiye Edebiyatçılar Derneği Üyesi Şair Gülderen Canyurt tarafından gerçekleştirildi. “İnsan ve Şiddet” adı altında Belediye Cep Sineması’nda gerçekleştirilen söyleşide Şair Gülderen Canyurt, şiddeti durdurmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.

“Şiir Bana Çok Güzel Dostluklar Kazandırdı”

Canyurt; “Burada sizlerle beraber olmak bana büyük heyecan veriyor. Bartın’a 2. gelişim. Gerçekten Bartın Belediye Başkanımız Sayın Cemal Akın’a bana bu fırsatı verdiği için teşekkür ederim. Bir kitap fuarını 24 yıldır devam ettirebilmek gerçekten çok önemli. Bu nedenle emek veren herkesi kutlarım. Şiir bana çok güzel dostluklar kazandırdı. Bugün de burada dostlarımızla birlikteyiz. Şiddetin panzehirlerinden bir tanesinin kültür ve sanat olduğunu düşünüyorum. Kültür ve sanata gereken önemin verilmesi sağlayabilirsek önemli bir yol alırız. Tabii sadece kültür ve sanatla sorun giderilemez. Eğitim başta olmak üzere birçok çözüm yolu sayılabilir.  İnşallah şiddet unsurunun ortadan kaldırılması için gereken adımlar atılacaktır. Bizler hep birlikte ‘şiddete hayır’ diyoruz. Tekrar davetiniz için teşekkür ediyorum” dedi. Kadına yönelik şiddeti detaylı konu alan Canyurt, şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını ve bunun için de mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Kendisine iletilen soruları da yanıtlayan Şair Canyurt’a söyleşinin sonunda Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu tarafından Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı’na vermiş oldukları destekler için plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi. Şair Gülderen Canyurt, söyleşi sonrası okuyucuları için kitaplarını da imzaladı.

“Şiddetin Hiçbir Gerekçesi ve Dayanağı Olamaz”

Söyleşi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, böylesine önemli bir konuyu seçtiği için Şair Gülderen Canyurt’a teşekkür etti. Başkan Akın; " Kadına yönelik şiddet konusunun gündeme gelmesi, tartışılması ve farkındalık yaratılması gerekiyor. Bu nedenle de söyleşimiz büyük önem taşıyor. Kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans ilkesi benimsenmeli, aile içinde ve toplumda sevgi ve huzur dolu bir ortamın yaratılmasında herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Tek bir insanın öldürülmesini tüm insanlığın öldürülmesiyle bir tutan, iyi insan olma ölçüsünü kişinin eşine ve başkalarına karşı davranış ve tutumuyla belirleyen bir değerler dünyasının varisleriyiz. Bu nedenle insanlığa karşı işlenen en büyük suçlardan biri kadına yönelik şiddettir. Tebessümün sadaka yerine geçtiği, güzel sözün meyve veren bir ağaca benzetildiği kültür mirasımızda şiddetin yeri yoktur.  Kadına karşı sergilenecek her türlü şiddet, kadınların en temel hakkı olan insan haklarının ihlali anlamına gelmektedir. Unutulmamalıdır ki şiddetin hiçbir gerekçesi ve dayanağı olamaz. Ben tekrar böylesine önemli bir konuyu seçtiği için Şair Sayın Gülderen Canyurt’a teşekkür ediyorum” dedi.

Gülderen Canyurt Kimdir?

“1958 Sivas/Zara doğumludur İlk ve ortaokulu Sivas'ta okudu. Açık Öğretim Lisesi mezunu.2010 yılında “Suya Düşen Sözcük” adlı şiir kitabıyla 'Cemal Süreya Başarı Ödülü'ne layık görülen Gülderen Canyurt; Altın Safran Belgesel Film Festivali ve Eflani Festivali olmak üzere 2010'da Şair İbrahim Yıldız, 2011 yılında Şair Hasan Bayrı, 2012 yılında da Şair Raşit Kara şiir yarışmalarının seçici kurullarında görev aldı. Yeni Turunç Dergisi ile Tay Dergisi’nin Yazı İşleri Müdürlüğü'nü yaptı. Şiirleri ve Yazıları; Tay, Ardıçkuşu, Berfin Bahar, Cali, Turunç, Türk Dili, Aykırı Sanat, Mavi, denizsuyukasesi, Ankara Edebiyat, Şiir Ülkesi, Siyah Beyaz, Kar ve Yaşam Sanat dergilerinde ve gazetelerde yine şiirleri Karabük Şiirleri Antolojisi'nde yayımlandı. Atatürkçü Düşünce Derneği Karabük Şubesi yönetim kurulu üyesi olup, Bulak Çocuk Yuvasını Koruma Derneği, Karabük Kültür Sanat ve Çevre Derneği ve Türkiye Edebiyatçılar Derneği üyesidir. Gülderen Canyurt evli olup, 2 erkek çocuk annesi ve 3 torun babaannesidir. Karabük'te ikamet etmektedir.”

KÖMEÇ VE SEVİLMİŞ İÇİN MEVLİD OKUTULDU

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, kendisinin de içinde bulunduğu minibüsün devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında hayatlarını kaybeden Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kömeç ve Milliyetçi Hareket Partisi Bartın İl Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sevilmiş için Arap Camii’nde okunan Mevlid-i Şerif programına katıldı. Program sonrası değerlendirmelerde bulunan Başkan Akın; “Bir aile olarak sürdürdüğümüz birlikteliğimizin en acı günlerini yaşadığımız şu günlerde, kaybettiğimiz arkadaşlarımızı dualarla andık. Geçtiğimiz ay benim de içinde bulunduğum otobüsün kaza yapması sonucu kaybettiğimiz Belediye Başkan Yardımcımız Merhum Ahmet Kömeç ve Milliyetçi Hareket Partisi Bartın İl Yönetim Kurulu Üyemiz Merhum Murat Sevilmiş kardeşlerimiz için Mevlid-i Şerif okuttuk. Bir kez daha Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyor, aynı kazada yaralanan değerli kardeşlerimize acil şifalar diliyorum” dedi.

LAV SÜTUNLARI VE BARTIN KENT MÜZESİ’Nİ GEZDİLER

Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde “Dünden Bugüne Türkiye” adlı söyleşiyi gerçekleştirmek üzere ilimize gelen Gazeteci ve Köşe Yazarı Yavuz Donat ile Turkuvaz Medya Grubu Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanı, Gazeteci Şebnem Bursalı, Güzelcehisar Lav Sütunlarını ve Bartın Kent Müzesi’ni gezdi.  Fuar onur konukları olan Gazeteci Yavuz Donat ve Şebnem Bursalı’ya Bartın Valisi Sinan Güner, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Ticaret Odası Başkanı Halil Balık, Milliyetçi Hareket Partisi Bartın Merkez İlçe Başkanı Murat Demir, Güzelcehisar Köyü Muhtarı Necmi Uyan ve Daire Müdürleri eşlik etti. 

Ziyaret programıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Cemal Akın; “Bartın Belediyesi Uluslararası 24. Kitap Fuarı onur konuğumuz Sayın Yavuz Donat, söyleşi etkinliğimize birlikte katılacağı Şebnem Bursalı ile Bartın’da. Bartın Valimiz Sayın Sinan Güner ve Bartın Ticaret Odası Başkanımız Sayın Halil Balık ile birlikte Güzelcehisar Lav Sütunlarını konuklarımıza gezdirerek yapılan turizm çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Buradaki programın ardından da Bartın Kent Müzemizi gezdirerek, kent tarihimiz hakkında bilgiler verdik. Değerli misafirlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi