Türkiye, Ege Denizi'nin uluslararası sularında NAVTEX ilan etti. Navtex ilanı ile ilgili aramalar yoğunlaştı. Vatandaşlar "Navtex ilanı nedir? Navtex ilan etmek ne demek?" sorularının yanıtını araştırıyor. İşte merak edilenler...

NAVTEX İLANI NE ANLAMA GELİYOR?

Navtex ilanı, Navtex cihazı üzerinden yapılan bildirimleri ifade eder. Ayrıca, NAVTEX (Navigational Telex), uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet ve hava raporları ve uyarılarını otomatik olarak yazılı bir şekilde veren haberleşme sistemidir.

Navtex nedir

Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) bir parçasıdır. Mesajların yazılı olarak gönderilmesi, daha sonrada da mesaj üzerinde çalışabilmeyi mümkünkılar; özellikle İngilizce'si iyi olmayanlar için bu önemlidir. Diğer bir avantaj ise, ihtiyaç duyulan bilgilerin operatör tarafından seçilebilmesi ve istenmeyen bilgilerin bastırılmamasıdır.

NAVREX İLANI NEDİR?

Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, denizlerde yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden bu yolla duyurularak, bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

TÜRKİYE NEDEN NAVTEX İLAN ETTİ?

Türkiye ve Yunanistan arasında 1988'de  imzalanan "Atina Mutabakat Muhtırası" ile yoğun turizm sezonunun olduğu 15 Haziran–15 Eylül tarihlerinde Ege Denizi’nin uluslararası sularında tatbikat yapılmaması ve askeri eğitim sahası ilan edilmemesi karara bağlandı.

Anlaşma doğrultusunda Türkiye, 2021 yılı harekat-eğitim faaliyetleri planlanmaları sırasında, 15 Haziran – 15 Eylül tarihleri arasında Ege Denizi uluslararası sularda saha ilanı yapmadı.

Yunanistan ise anlaşmaya aykırı olarak bu sene için belirlenen dönemi de kapsayacak şekilde tatbikat sahası ilan etti.

Türkiye’nin diplomatik girişimlerine rağmen Yunanistan, ilan ettiği sahalarda anlaşmaya uyma yönünde bir değişiklik yapmadı. 

Editör: Haber Merkezi