Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre, RTÜK, artık internet yayınlarını denetleme yetkisine sahip. Netflix, PuhuTv ve BluTV gibi yayınlarını internet üzerinde sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları, yayınlanan yönetmeliğe göre, RTÜK’ten yayın lisansı almak zorunda. Yine bu platformların RTÜK denetiminden geçme zorunluluğu bulunuyor.

Bugün Resmi Gazete’de, Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik yayınlandı. Buna göre artık Netflix, PuhuTv ve BluTV gibi, yayınlarını internet üzerinde sunmak isteyen platformlar, RTÜK’ten yayın lisansı almak zorunda.

RTÜK'ün bu hafta içinde yaptığı toplantıda ‘Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkındaki Yönetmelik’ oy çokluğu ile kabul edilmişti.

İnternet üzerinden yapılan radyo ve televizyon yayını yapan kuruluşları ile isteğe bağlı (on demand) olarak tanımlanan izleyicinin istediği içeriği istediği zaman izleyebildiği platformlarla ilgili düzenlemeleri ve Mart ayında yapılan yasal değişikliklerin uygulama çerçevesini belirleyen yönetmelik, ikisi geçici toplam 26 maddeden oluşuyor.

Kapsama alanında neler var?

Yönetmelikle internet ortamında düzenli olarak yapılan her türlü yayın, dizi-film, televizyonlardaki dizilerin internet üzerinde yapılan yayını, bireysel TV ağı girişimleri, yurttaş haberciliği yönetmeliğin kapsama alanında bulunurken, RTÜK, internetteki her türlü yayını denetleyip, cezalandırabilecek.

Lisans başvurusu mecburi hale getirildi
Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıların, yönetmelikten sonra RTÜK'ten internet ortamından yayın lisansı almak zorunda olduğu bildirildi.

Yönetmelikte, radyo yayını sunmak için talepte bulunanlara İNTERNET-RD yayın lisansı, internet ortamından televizyon yayını sunmak için talepte bulunanlara İNTERNET-TV yayın lisansı, internet ortamından isteğe bağlı yayın hizmeti sunmak için talepte bulunanlara İNTERNET-İBYH yayın lisansı olmak üzere, internet yayınları için 3 tip lisans çeşidi tanımlandı.

Geçici yayın hakkı ve/veya yayın lisansı bulunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara yayın akış çizelgesinde yer alan görsel işitsel hizmetleri eş zamanlı olmadan arşivden veya depodan yayınlamak istemeleri halinde RTÜK’ten internet ortamından isteğe bağlı yayın lisansı alma mecburiyeti getirildi.

Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri ise Üst Kuruldan internet ortamından yayın iletim yetkisi alma zorunluluğu getirildi.

Türkçe olarak Türkiye’ye yönelik yayın yapan veya yayın dili Türkçe olmamakla birlikte Türkiye’ye yönelik ticari iletişim yayınlarına yer veren ancak içerik veya yer sağlayıcısı yurt dışında bulunan kuruluşların yayınları da lisans mecburiyeti ile RTÜK denetimine girecek.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi