Nota vermek ne demek? Diplomatik nota hangi durumda verilir? Günlük yaşamda çok fazla kullanılmayan ve diplomatik bir davranış türü olan nota vermek, 10 Haziran Pazartesi gününde en çok merak edilen konular arasına girdi. Sabah saatlerinde Türkiye'nin İzlanda'ya nota vereceği haberlerinin konuşulmasıyla birlikte, pek çok vatandaş nota vermek ne demek ve diplomatik nota hangi durumlarda verilir? sorularına yanıt aramaya başladı. Ülkelerin dış politika çerveçevesinde uyguladığı bir davranış türü olan nota vermek, farklı konularda olabiliyor. İşte, nota vermek ile ilgili merak edilenler...

Nota vermek ne demek? Diplomatik nota hangi durumda verilir?

Diplomatik nota vermek, dış politikada bir devletin başka bir devlete siyasi sorunlar, iş birliği önerileri, anlaşma teklifleri, bilgilendirme ve benzeri konularla ilgili olarak gönderdiği yazılara denir.

Diplomatik nota olarak da adlandırılan nota yazılı ve sözlü olarak iki şekilde verilmektedir

Sözlü Nota (Note Verbale): Üçüncü şahıstan üçüncü şahsa yazılan ve imza bulunmayan nota türüdür. Bu notalarda yalnızca paraf bulunur. Bilgi istemek üzere bir büyükelçilikten bulunduğu ülkenin Dışişleri Bakanlığına yazılan notalar, devletin belli konularda bilgi vermek için gönderdiği memorandum ve bir ülke tarafından kabul edilen büyükelçi için verilen agreman note verbale biçiminde kaleme alınır.

Yazılı Nota (Note Signee): Birinci şahıstan birinci şahısa gönderilen ve gönderen tarafından imzalanan nota türüdür. Bir büyükelçiye atandığı ülkenin devlet başkanına sunulmak üzere verilen güven mektubu, nota değişimi yoluyla yapılan anlaşmalar ve taraflardan birinin bir konu üzerindeki nihai pozisyonunu ortaya koyan ültimatom niteliğindeki notalar note signee biçiminde yazılır.

 

 

Editör: Haber Merkezi