1 Ekim 2022 itibarıyla Türkiye çapında oda ve borsalarda seçim dönemi başladı. Ticaret borsaları, ticaret odaları, sanayi odaları ve ticaret ve sanayi odalarını içeren seçim dönemi ile tüccar ve sanayici kendi konularını dile getirecek komiteleri, meclisleri ve yönetimleri oluşturacak. Bu meclisler de delegeler aracılığı ile TOBB yönetimini oluşturacak.

Ticaret odaları ticaretin yani al-satın içerisinde bulunan firmaları kapsarken, sanayi odaları üreticileri kapsıyor. Odalar, ilgili bakanlıklar olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından tüccar ve sanayicilere ulaşılması ve uygulanan mevzuatlardaki düzenlemelerin görüşler alınarak yapılması anlamında önem taşıyor. Ayrıca yeşil dönüşüm, sıfır karbon, endüstri 4.0 gibi birçok ana akım değişime firmaların adaptasyonu da yine odalar aracılığı ile yapılıyor.

Bununla beraber odalar da bu bakanlıklar yanında Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere birçok kamu kurumu ile doğrudan temaslar ile üyelerinin konularını aktararak bunlara çözüm bulmaya çalışıyor.

Odaların kendi iç işleyişlerinde ise komiteler farklı alanlardaki üyelerin bir araya geldiği en küçük grupları oluşturuyor. Örneğin; sanayi odalarında Elektronik Komitesi ya da ticaret odalarında Sigortacılık Komitesi gibi. Bu komiteler yapı olarak birkaç meclis üyesi ile oda meclisinde temsil edilerek konuları mecliste takip edebiliyor.

Bununla beraber yatay ve konu özel oluşturulan komisyonlar (örneğin Ekonomi Komisyonları) da çeşitli konularda ilgi duyan üyelerin bakışlarını bir araya getirerek oda yönetimi ve meclisine gündem oluşturuyor.

Her oda aynı zamanda bölgesi içindeki gelişim için de bir motor görevi görmekte. O şehrin katma değeri yüksek alanlarında daha da güçlendirilmesi, şehre yatırım ve teşvikler çekilmesi ile herkesi ilgilendiren hava yolu uçuş hatlarının konmasına kadar birçok konu odaların gündemindedir.

Halkın kendi kendini yönetiminde bir muhtarın seçimi ne kadar önemli ise, tüccar ve sanayicinin kendi konularını çözümleme noktasında, seçeceği oda komiteleri, meclisler ve yönetimleri de bir o kadar önemli.

Bu seçim döneminin firmalarımızın gerçek iradelerinin yansıtıldığı bir seçim dönemi olmasını diliyorum.