Türkiye’de odaların önemli kısmının mesleki odaklı görünümden ziyade siyasi bir görünüm taşıdığı, hatta bazılarının marjinal uçlara yakın, bazılarının ise terör sempatizanı gibi davrandığı bir gerçek. TMMOB’a bağlı mühendislik dallarındaki odalar da siyasi mesajlar vermekten geri durmuyorlar.

Geçtiğimiz hafta yapılan Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi seçimleri ise bir normalleşme ile sonuçlandı. Frekans Mühendisler isimli grup, seçimleri kazanarak şube yönetimini devraldı. Seçim sonucuyla beraber, grubun “Hepimiz Kazandık” ifadesi ile bunu duyurması ise bu grubun seçimi “Herkese Hitap Ederek” kazandığını ifade ediyordu.

EMO seçimlerinde gerçekleşen bu değişim ile ilgili muhtelif mecralardaki yazıların hemen hemen tamamı “sol bölündü, sağ kazandı” sığlığında ve tarafgirliğinde yazıldı. Gerçek nedeni, belki de ilk defa bu yazıda okuyorsunuz. Bu seçimi neden kazandıklarının bir ifadesini de kendimden sunacağım. Ben 20 yıllık bir elektrik/elektronik mühendisi olarak Elektrik Mühendisleri Odası’na ancak Aralık 2021’de üye oldum! Öğrencilik zamanında bu odada verdiğim bazı seminerler ile odayı dönüştürmeye çalışsam da bugünkü durum ortada.

Şu ana kadar özetle “asansörlere belge vermek” ve “AC akım bazlı konularda” aktif olan EMO, ne elektroniğe, ne bilişime hitap edebildi. Ben yazılım alanında çalışan bir elektronik mühendisi olarak EMO’dan hiçbir fayda görmedim. Bilgisayar Mühendisleri Odası’na ise yasal olarak üye olamıyordum. Bu durum ne EMO’nun ne de BMO’nun umurunda idi.

Bununla beraber, EMO’nun yakın zamanlı bazı basın açıklamaları ise şunlar: “Art Arda Gelen Enerji Zamları Yurttaşları Bezdirdi, ”Paris İklim Anlaşması Nükleer Enerjinin Truva Atı Mı” isimli makale ile Nükleer Karşıtı Platform diye bir platformun sözcülüğü, “Acil Durum Yönetiminde Bilgisiz ve Beceriksiz Siyasi İktidar, Orman Yangınlarını Adeta Seyrediyor”, “Pandemi Döneminde Kadına Yönelik Şiddet Arttı”, “12 Eylül Faşizmine Karşı Demokrasi Mücadelemiz Sürüyor.” Gördüğünüz üzere elektrik elektronik mühendislerini ilgilendirmeyen, hatta zararına, siyaseten yanlı, karşıt görüşlerin içerilmediği birçok bülten yayınlıyor, arkası belirsiz platformların sözcülüğü yapılıyor.

EMO’nun dünya çapında bir eşleneği olan ve benim 20 yıldır üyesi olduğum IEEE (The Institute of Electrical Electronics Engineers) ise tüm dünyada elektrik, elektronik, yazılım, bilişim, yapay zekâ vb. aklınıza gelebilecek ilişkili mühendislik alanlarında profesyonelleri desteklemekten öte, artık teknoloji standartlarını oluşturan bir organizasyon olmuş durumda. Öğrenciliğimde IEEE’nin ODTÜ Öğrenci Kolu Başkanlığını yaparak öğrencilerin teknik gelişimine yön vermeye çalıştım, bugün IEEE’nin profesyonel iletişim sayfalarında sosyal ağlar oluşturuyor, teknik dergilerini takip ediyor, bu alanda dünyanın en büyük akademik makale kütüphanesini takip ediyorum. EMO’nun da benzer çalışmalarla tekniğe ve mesleğe yön vermesini çok önemli buluyorum.

EMO Ankara Şubesi’ndeki dönüşüm “tüm elektrik elektronik mühendislerinin kazandığı” bir gelişmedir. Bu dönüşümün EMO yönetimine yansıyacağını umuyor, EMO’nun her alanda çalışan elektrik/elektronik mühendislerine hitap etmesini istiyorum.