Başladık, hayırlısıyla… Kaldı 33 hafta... Başladı, başlayacak, takımlar hazır değil, yayıncı kuruluş çekildi,çekilecek, derken 1 haftası oynandı bitti bile. Yayıncı kuruluş dışında hiçbir TV’de maçların gösterilmemesi, radyoda yayınlanmaması sporseverler için haftanın şoku idi. İnsanların tabi ki, maç seyretmeye hakları vardır. Ancak yayıncı kuruluşun ketum tutumu nedeniyle aboneleri, hariç ilk haftayı görüntüsüz geçirdi spor severler. Bazı kanallarda ise görüntü olmamasına rağmen hakem kararlarının radyoda anlatılırmış gibi yorumlanmaya çalışılması ise haftanın komedisiydi. Konunun çözümlenmesi için yine devlet büyüklerinin devreye girmesi gerekiyor herhalde. Artık alıştık zaten, ülkemizde yeterince sorun varken, futbolla ilgili tüm çıkmazların çözümlenmesi de, illaki Sayın Cumhurbaşkanımızın devreye girmesi ile oluyor. Sanırım bu konuda da Cumhurbaşkanımızın duruma el koyması gerekecek.

Geçen sezonun parlayan yıldızı olacakken uygulama aksaklıkları nedeniyle eleştirilerin odağı olan VAR sistemi için yeni Merkez Hakem Kurulu oldukça uzun süreli eğitimler yaptı. MHK, Türk işi VAR’dan, FIFA’nın istediği standartlarda uygulanan VAR’a geçebilmek için sezon öncesi hazırlıklarında çok çaba sarf etti. Ama huylu huyundan vazgeçmiyor ki, maalesef Denizli’de ilk var müdahalesi yine standartlara aykırı idi. VAR, önemli, skandal, unutulmayacak, akıllarda iz bırakan hatalar için müdahale gerektiren bir sistem. Merkez Hakem Kurulu’nun hakemleri geçmişteki alışkanlıklarından kurtarması zor olacak gibi görünüyor. Oynanan 9 maçtaki diğer VAR müdahalelerinin sayısının azlığı ise ilerisi için ümit veriyor.

Ofsayt ile ilgili olarak VAR’ın santim hesabı yapıyor olması bu senenin gündemi olacak bence. Belki de bu konuda önümüzdeki sezon VAR protokolüne yeni düzenlemeler getirilecek. Premier ligdeki bu santim tartışmasının benzeri bir pozisyon da, bu hafta Kayseri’de yaşandı. VAR , 4. dakika sonunda ofsayt gerekçesiyle Kayseri’nin golünü iptal etti ama oyuncu topa dokunuyor mu, dokunamıyor mu? Anlamak mümkün değil. Böylesine bıçak sırtı pozisyonların VAR‘ın ruhundaki açık ve bariz hata prensibine uymadığını düşünüyorum.

Süper Lig hakem kadrosu 43’e çıkartıldı. Adet olarak çoğaltmanın icraata ne kadar yansıyacağını önümüzdeki haftalarda göreceğiz. Umarım ligler geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 12, 13 kişinin sırtında dönmez. İlk hafta atamaları, MHK’nın hedefinde, yeni isimleri kazanmanın ön planda olduğunu gösteriyor. Her hafta en azından 2-3 yeni isme şans vermekten vazgeçmezlerse, hakemlerin moral motivasyonu ve kadro genişliğinin sağlanması için büyük adım atmış olurlar.

Fenerbahçe maçında Arda Kardeşlerin verdiği ilk penaltı, Galatasaray maçında Abdülkadir Bitigen’in başta devam ettirip, VAR müdahalesiyle verdiği penaltı, haftanın penaltı yanlışlarıydı.Geçtiğimiz sezonun flaş ismi ZorbayKüçük’ün, Antalyasporlu Celutskay’ı ikinci sarı karttan ihraç etmemesi önemli hata idi.

Ülkemiz dışındaki maçlarda hakem tarafından ikaz dahi edilmeyen “F.... off” sözünün kırmızı kartlık hareket olup olmadığı konusu hep tartışılıyor. Uluslararası futbol oyun kurallarının yorumlanmasında ülkemizdeki tek yetkili kuruluş olan Merkez Hakem Kurulu’nun bu konu ile ilgili olarak net bir açıklama yapıp, hakemlere de bu doğrultuda talimat vermesi gerekir.