Okullarda aşı olmayan öğretmenler PCR testi vermeye devam ederken öğrenciler hakkında da yeni bir gelişme yaşandı. Öğrencilere okullarda PCR testi için ilk sinyali Bakan Koca vermişti. Bu gelişmenin ardından pilot 10 il belirlendi ve öğrencilere rastgele PCR testi uygulaması başlatılacak. Velilerin onayının ardından öğrenciden boğaz yoluyla PCR testi alınacak. 10 ilin ardından 81 ilde de öğrencilere PCR testi uygulaması başlaması bekleniyor. 

ÖĞRENCİLERE PCR TESTLERİ NASIL YAPILACAK, ZORUNLU MU?

PCR testi yapılacak okullar, Sağlık Bakanlığı tarafından vaka ve nüfus yoğunluğuna göre seçilecek. Belirlenen okullara sağlık ekipleri gönderilecek. Öğrenci velisinden imzalı bir onay istenecek. Onay halinde öğrencilerden PCR testi alınacak.

Onayın ardından PCR testi öğrencilerden yalnızca boğazdan sürüntü şeklinde alınacak. Yetişkinlerde ise bu durum boğaz ve burundan test alma şeklinde devam ediyor.

PCR testi öğrenci

SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN PCR TESTİ AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Öğrencilerimize tarama amaçlı yapılacak testlerde velilerimizin izni olmadan hiçbir işlem tesis edilmeyecektir. Velilerimiz onay formunda öğrenciden test için numune alınmasına izin vermeleri halinde sadece boğazdan örnek alınarak tarama işlemi yapılacaktır” dedi.

ÖĞRENCİLERE PCR TESTİ HANGİ İLLERDE YAPILACAK?

NTV'de yer alan habere göre PCR testi için pilot iller şöyle: Balıkesir, Bingöl, Edirne, Erzurum, İzmir, Kahramanmaraş Kırıkkale, Mersin, Ordu, Zonguldak.

TEMASLI ÖĞRENCİNİN KARANTİNA SÜRELERİ DEĞİŞTİ

Diğer yandan geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Temaslı Takibi Rehberi'ni güncellendi. Aşısız veya eksik aşılılar ile ilköğretim ve lise öğrencilerinin karantina süreleri kısaltıldı. Buna göre, semptom göstermeyen öğrenciler 5'inci günün sonunda yaptırdıkları testin negatif çıkması halinde okula devam edebilecek.

PCR TESTİ NEDİR?

PCR testi, polimeraz zincir reaksiyonu ya da kısaca PCR adı verilen bir laboratuvar tekniği kullanarak alınan örneklerde virüsün genetik materyalinin bulunup bulunmadığını tespit eder. Söz konusu genetik materyal virüsün RNA parçalardır. Diğer testlerin aksine vücudun normalde ürettiği antikorları değil de, virüsün doğrudan varlığını saptamaya yönelik bir testtir. Bu sebeple alınan örnekte virüsün varlığının bulunması gereklidir.

PCR TESTİ SONUCU KAÇ GÜNDE ÇIKIYOR?

Yapılan PCR testinin sonuçları 1-3 gün içerisinde çıkıyor. Testin sonucu, PCR testinin ardından verilen barkod numarasıyla e-Nabız sistemi üzerinden görüntülenebilir.

Editör: Haber Merkezi