Omega-3 yağ asitleri, deniz yaşamında ve bitkilerde yaygın olarak bulunan yağlardır. Ve Omega-3 yağ asitlerinin vücudun farklı sistemlerinde oldukça çeşitli faydalarının olduğu yapılan bilimsel çalışmalarca ortaya çıkmıştır.

Yağlı balıklarda iki tür bol miktarda bulunur:

Eikosapentaenoik asit (EPA): Vücudun kan pıhtılaşması ve enflamasyonu ile ilgili kimyasalları sentezlemesine yardımcı olur ve en iyi bilinen omega-3 yağ asididir. (prostaglandin-3, tromboksan-2 ve lökotrien-5). Balıklar EPA'yı yedikleri alglerden alırlar.

Dokosahekssaenoik asit (DHA): İnsanlarda bu omega-3 yağ asidi, spermin, retinanın, gözün bir kısmı ve beynin bir kısmı olan beyin korteksinin önemli bir parçasıdır. DHA vücutta, özellikle beyinde, gözlerde ve kalpte bulunur. Aynı zamanda anne sütünde de bulunur.

Faydaları

Multipl skleroz

Balık yağlarının beyin ve sinir sistemi üzerindeki koruyucu etkileri nedeniyle multipl sklerozlu (MS) kişilere yardımcı olduğu söylenir. 

Prostat kanseri

Bir araştırma, balık yağlarının, az yağlı beslenmenin yanı sıra, prostat kanseri gelişme riskini azaltabileceğini buldu. Bununla birlikte, başka bir çalışmada daha yüksek omega-3 seviyeleri daha yüksek agresif prostat kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir.

Doğum sonrası depresyon

Hamilelikte balık yağı tüketmek, doğum sonrası depresyon riskini azaltabilir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, haftada iki veya üç kez yüksek düzeyde omega 3 içeren balık yemek doğum sonrası depresyonuna faydalı olabilir. Protein ve mineral de sağladıklarından takviye yerine gıda kaynakları önerilmektedir.

Zihinsel sağlık yararları

2007'de gerçekleştirilen 8 haftalık bir pilot çalışma, balık yağlarının davranış sorunları olan gençlere, özellikle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olanlara (DEHB) yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Çalışma, günde 8 ila 16 gram (g) EPA ve DHA tüketen çocukların, ebeveynleri ve onlarla çalışan psikiyatr tarafından değerlendirildiği gibi davranışlarında önemli gelişmeler olduğunu göstermiştir.

Hafıza avantajları

Omega-3 yağ asidi alımı, bir sağlık dergisinde bildirilen araştırmaya göre, sağlıklı genç yetişkinlerde çalışma hafızasının geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, bir başka çalışma, yüksek seviyelerde omega-3'ün yaşlı kadınlarda bilişsel azalmayı önlemediğini göstermiştir.

Kalp ve kardiyovasküler faydalar

Balık yağlarından elde edilen  Omega-3 yağ asitleri zihinsel stres dönemlerinde kalbi koruyabilir. Araştırmacılar, 2012 yılında balık yağının antiinflamatuar özellikleriyle aterosklerotik lezyonları stabilize etmeye yardımcı olduğunu belirtti.

Kalp atışlarında stentleri olan ve kan inceltici ilaçlar ve omega-3 yağ asitleri kullanan kişilerin, bir çalışmada balık yağı almayanlara göre daha düşük kalp krizi riski olduğu bulundu.

Alzheimer hastalığı

Uzun yıllar boyunca düzenli balık yağı tüketiminin Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Bu arada, 2007'de  yayınlanan bir çalışma, balık, omega-3 yağları, meyve ve sebzelerde yüksek bir diyetin demans ve Alzheimer riskini azalttığı bildirildi.

Görme kaybı

Araştırmacılar, DHA'nın yeterli miktarda diyet tüketmesinin yaşa bağlı görme kaybından koruduğunu söyledi.

Epilepsi

2014'te yapılan bir çalışma, epilepsili kişilerin her gün düşük dozda omega-3 balık yağı tüketmeleri durumunda daha az nöbet geçirebileceğini iddia ediyor.

Şizofreni ve psikotik bozukluklar

Balık yağında bulunan Omega-3 yağ asitleri psikoz riskine karşı koruma sağlayabiliyor.

Sağlık fetal gelişim

Omega-3 alınması, hamilelikte fetal bilişsel ve motor gelişimin artmasına yardımcı olabilir. 2008 yılında, bilim adamları gebeliğin son 3 ayında omega-3 tüketiminin fetüste duyusal, bilişsel ve motor gelişimini artırabildiğini buldular.

Editör: Haber Merkezi