Koronavirüse karşı mücadele tüm hızıyla dünyada sürerken Omicron varyantı tüm dünyaya yayılmaya başladı. Koronavirüs sürekli olarak mutasyona uğramaya ve dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Omicron varyantı nedir, belirtileri neler? Omicron hangi ülkelerde var, Türkiye'de görüldü mü? merak ediliyor. Omicron varyantı henüz Türkiye'de görülmedi ancak önlemler alınmaya devam ediyor. 

OMİCRON VARYANTI NEDİR?

Tüm dünya omicron varyantını konuşuyor. Peki nedir bu omicron varyantı? Uzmanlar bu varyant içerisinde tam 32 farklı mutasyon tespit edildiğini açıklarken, bu virüsün corona virüsü aşılarına karşı daha dirençli olabileceğini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika'dan yayılan ve B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni mutasyonunun adı, 'Omicron' olarak açıklandı. Bu mutasyonun diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olduğunu belirtilen DSÖ, açıklamasında 'Bu mutasyon, bazıları endişe verici olan çok sayıda mutasyona sahiptir. Ön bulgular yeni mutasyonun daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde' ifadelerine yer verdi.

Omicron varyantı

Şu ana kadar karşılaşılan en tehlikeli varyant olduğu söyleyen bilim adamları şu ana kadar sadece 10 vaka tespit edildiği belirtildi. Üç farklı ülkede bulunduğunu açıklayan London College Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Profesör François Balloux, “Bu varyant muhtemelen teşhis konulmayan bir AIDS hastasına bulaştıktan sonra mutasyona uğradı” dedi.

OMİCRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

Dünyada hızla yayılan omicron varyantı belirtileri şu şekilde:

-Kuru öksürük

-Yüksek ateş

-Gece terlemesi

-Vücutta çok fazla ağrı

Omicron varyantı

OMİCRON VARYANTI HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar B.1.1.529 mutasyonu taşıyan 100’den az vakanın rapor edildiği ifade edildi. Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İtalya, İsrail, Hong Kong, Güney Afrika, Botsvana, Danimarka, Avusturya ve Avusturalya’da tespit edildi. Bugün ise son dakika olarak Japonya'da omicron varyantı görüldüğü açıklandı. 

 

Editör: Haber Merkezi