Türkiye'de yaklaşan seçimler öncesi anketler Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı işaret ederken bazı güç odakları topyekün saldırıya geçti. Uluslararası bazı medya kuruluşları üzerinden yalan ve manipülasyonla yapılan saldırılara, Türkiye'de kurgulanan bir haber de malzeme yapıldı.

Bir muhabir tarafından kurgulandığı paylaşılan ham görüntülerle gözler önüne serilen, "karne hediyesi et" yalanı, Bülent Mumay tarafından Alman kamuoyuna servis edildi. Almanya'nın önde gelen gazetelerinden biri olan Frankfurter Allgemeine'de yer alan Bülent Mumay imzalı bir makalede, yalan olduğu ortaya çıkmasına rağmen aynı haber işlendi.

KURGU HABER ÇÖKÜNCE YENİ SENARYO
Siyasi parti liderleri ve bazı basın yayın organları tarafından dillendirilen, "karne hediyesi et" yalanı, gazeteciler ve muhabirin çalıştığı tarafından çürütüldü. Çocuğun annesi ve çekimin yapıldığı dükkanın sahibi haberin düzmece olduğunu açıklarken ham görüntüler, muhabirin çocuğa, "'Annem karne hediyesi et aldı" der misin?" diyerek çocuğu yönlendirdiğini gözler önüne serdi.

Yalana alet olan Halk TV sunucusu Ayşenur Aslan da, özür dileyerek haberin düzmece olduğunu kabul etti.

Haberin çürütülmüş olması, Mumay'a adeta yeni bir senaryo yazdırdı.

Mumay makalesinde, "Mikrofon uzatılan bir çocuğun verdiği cevap vicdanları sızlattı: Annem bana karne hediyesi et aldı." yalanına yer verirken, annenin ifadesini itibarsızlaştırmak için, "Çocuğun annesi televizyon kamerası önüne sürüklenerek "Biz fakir değiliz, zenginiz, her gün et yiyoruz" demeye zorlandı." senaryosunu yazdı.

Ailenin açıklaması sonrası ham görüntüleri inceleyen Habertürk, haberin kurgulandığını tespit etti. Yapılan araştırma sonrası, bu yalanı kurgulayan muhabirin işine haklı olarak son verdi.

Makalesinde, ham görüntülerin yalanı ortaya çıkardığını kasıtlı olarak sansürleyen Mumay, Habertürk muhabirinin işine son verilmesini de 'mağduriyet' gibi göstermeye çalıştı.