Yavuz Müftüoğlu / TÜRKGÜN

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) başkanı Dr. Altuğ Erciş, Olağan Gelen Kurul toplantısında başkanlığa seçilmesinin ardından, ilk kez basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda sektör ve derneğin gelecek vizyonuyla ilgili açıklamalarda bulunan OYDER Başkanı Erciş, “Pandemiyle birlikte yaşanan gelişmeler bayilerin 2. el araç satışlarına yönelmesi gerekliliğini ortaya çıkardı. Avrupa’da bayilerin toplam satışlarının %48’ini ikinci el araçlar temsil ederken, ülkemizde bu oran yalnızca %2 seviyesinde. Burada yüksek bir potansiyel olduğunu görüyoruz ve bayilik sisteminde başarılı olmanın en büyük anahtarı bu” diye konuştu.

‘İkinici ele önem veriyoruz’

“Türkiye’deki yetkili bayiler şu anda 1.5 milyon sıfır araç satma kapasitesine sahip. Fakat mevcut koşullar yetkili satıcıların bu kadar adette araç satmasına imkân vermiyor” diyen Erciş, “ Ülkemizde 7 milyona yakın bir ikinci el pazarı bulunuyor. Yetkili satıcıların uzmanlıklarını ikinci el pazarında da ortaya koyması, hem pazar hem de tüketici açısından olumlu karşılanacaktır. İkinci el pazarını bir fırsat olarak gören otomotiv perakendecileri olarak, gelecekte yetkili satıcıların cirolarının %40- 45 oranında ikinci elden gelmesini bekliyoruz. İşte bu yüzden ikinci ele önem vermemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

Otomotiv perakendecileri olarak da şu anda yaklaşık 120 bin kişiye direkt istihdam verdiklerini söyleyen Erciş, “Dijital dönüşümü, yetkili satıcıların karşılaşacağı bir tehdit olarak değerlendirmiyoruz. Pandemiyle birlikte tüketicilerin alışverişteki davranışları ve alışkanlıkları değişti. Daha çok online alışveriş, bilgiye daha kolay ulaşma gündeme geldi. O yüzden bayilik teşkilatı da mutlaka dijitalleşecek. Bu kapsamda bayi konsepti çok büyük oranda değişmeyecektir. İş yapış şekilleri açısından markadan markaya bazı değişiklikler olabilir ama bayilik sistemi konumunu korumaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi