Yıldıray Çiçek / TÜRKGÜN

“Dilencinin keyfi işlek caddede gelir” misali anket şirketlerine yine gün doğdu. Son iki yıldır erken seçimin konuşulması ve 2023 seçimlerine adım adım gidilmesi anket şirketlerine yine hareketlilik kazandırdı. Anket şirketi dendiğinde benim gözümde direkt “Ne vereyim abime?” modelleri canlanıyor. Anket şirketlerinin siyasilerle ilişkilerini görünce kulağımda hep “Sen paradan haber ver, ben seni uçururum” sesleri çınlıyor.

Görev ahlakıyla, bilimsel çalışan anketçileri tenzih ediyoruz desek inanın yok denilecek kadar sayıları azdır. Var mı böyle anketçi?

Kullanışa elverişli anketçileri, siyasi dizayn ve menfaat sağlamak için kullanıyorlar. MHP’nin hep bu anketçilerin hedefinde olmasının sebebi de, MHP ne bunları kullanmaya çalışıyor ne de bu tür anketçilere kendini kullandırıyor.

O yüzden her seçimde tüm oyunlarını MHP üzerinde oynuyorlar. Bunlar anketi servis ediyor, hazır bekleyen kirli algıcılar da “MHP barajı geçemiyor, tükendi, bitti” propagandası için hemen harekete geçiyor. Her seçimde bunu yapıyorlar. Oyunları hep hüsranla bitse de bu kirlilikten vazgeçmiyorlar.

Geçtiğimiz hafta, anketçilerin bu çalışma sistemine yine bir başyazımda değinmiş ve özellikle 2018 seçimlerinde MHP üzerinde nasıl kirli propagandalar yaptıklarına dair bizzat kendilerinin anket sonuçlarıyla ışık tutmuştum. Yazı içinde adı geçen MetroPoll anket şirketi de o yazımdan 3-4 gün sonra anket yayınladı. 2018 yılında hangi tezgâhı yaptıysa, şimdi de aynısına başladı. 2018 seçimleri öncesi anket yayınlamış MHP’yi %6 göstermişti.

Geçen hafta yayınladığı ankette de MHP’nin oylarını kararsızlar dağılmadan %3,7, dağıldıktan sonra %4,9 olarak göstermişti.

2018 seçimlerinde %6 gösterdiği ama %12 oy almış MHP’ye hesap verdi mi?

Vermedi ama yine aynı taktikle yoluna devam ediyor.

İnsan olanda utanma olur değil mi?

Bunların ne yüzü kızarıyor ne de özür dileme erdemi gösteriyorlar.

2018 seçimlerinde %19 oy alacak diyerek şişirdikleri ama %9.96 oy alan (ittifak olmasa baraj altında idi) İP’i şimdi yine aynı rakamlarla şişiriyorlar. Oyun ve tezgâh modeli hep aynı…

Bu yaşıma geldim. Bir gün bir anketçinin yolda beni çevirip düşüncelerimi sorduğuna, telefon açıp anket soruları yönelttiğine şahit olmadım. Etrafımda şahit olan bir tane kişi de yoktur. Kime soruyorlar, kimden cevap alıyorlar merak ediyorum.

Ekonomi istismarıyla yol alacaklarını sanan partiler tüm varını-yoğunu anketçilere yatırmaktadır. Meral Akşener’in İP’ine 80 milyon TL yardım ettiği söylenen Ekrem İmamoğlu yoksa İP’i şişirme bütçelerine mi sponsor oluyor?

CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun eski avukatı Mustafa Kemal Çiçek CHP’nin bazı medya kuruluşlarına ve anket şirketlerine 650 milyon TL dağıttığını söylemişti. Her iki iddia da muhatapları tarafından cevapsız bırakıldı.

Ortada dönen şu paralara baktığımızda anketçilerin niçin bol bol anket sonuçları yayınlandığını daha iyi anlıyoruz. Parayı veren, anketçileri öttürüyor. Ama öten anket şirketleri kirli algı ve propagandalarını MHP’ye bulaştırmadan yapsınlar. Rezil olmaktan bir türlü bıkmadılar!

Editör: Haber Merkezi