Pasaport nasıl alınır?

Yakın zamanda yapılan çok önemli bir değişiklik yapıldı. 2 Nisan 2018’e kadar emniyet müdürlüklerinden alınan pasaport başvuruları 2 Nisan 2018 itibarıyla nüfus müdürlüklerinden yapılıyor. Öte yandan yeni kimlik kartları ve sürücü belgeleriyle birlikte pasaport işlemleri artık nüfus müdürlüklerinden yürütülecek. Bu gelişmeyle 503 olan pasaport başvuru noktalarının sayısı da 761’e yükseldi.

Pasaport çeşidini seçtikten sonra çevrimiçi pasaport randevusu alınarak müracaat yapılabiliyor. Fakat bu işleme gelmeden önce belgeleri hazırlamak ve pasaport için anlaşmalı bankalara cüzdan bedeli ile harçları yatırıp makbuzları almak gerekiyor.

Pasaport randevusu almak için önce T.C. İçişleri Bakanlığının web sitesinden sitesinden alacağınız pasaporta göre bir randevu almalısınız. (https://randevu.nvi.gov.tr/default/index?type=3) bağlantı url’sine tıkladığınızda açılan sayfada ‘Umuma Mahsus Pasaport‘ kısmını seçtikten sonra şahsi bilgilerinizi girin ve pasaportunuzu almak istediğiniz yeri seçin. Gerekli bilgileri doldurup randevunuzu oluşturun.

Telefonla pasaport randevusu almak isteyenler ise telefonla ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni 09.00-17.00 saatleri arasında arayarak randevu alabilmektedir. ALO 199 üzerinden randevu prosedürleri, Cumartesi ve pazar günleri de 09.00-17.00 saatleri arasında yapılabiliyor.

 Pasaport için gerekli evraklar nelerdir?

Önceleri Emniyet Genel Müdürlüğünden pasaport çıkarılmaktaydı. 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport müracaatı Nüfus Müdürlüklerine yapılabiliyor. Böylece pasaport için gerekli belgeleri hazırlayıp, internetten pasaport randevu alarak 2 adet biyo-metrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı / TC Kimlik kartı ile müracaat yapabiliyorsunuz.

Bordo Pasaport için gerekli evraklar 2019 itibariyle:

1. Nüfus cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı ya da geçici kimlik belgesinin aslı

2. Pasaport harcı ve cüzdan bedelinin yatırıldığına dair banka makbuzu

3. İki biyo-metrik fotoğraf

4. Varsa eski pasaport.

Pasaport için gerekli evraklar arasında muvafakat-name, reşit olmayanlar-18 yaşını doldurmamışlar için isteniyor. Bunun yanı sıra harçsız pasaport isteyen öğrenciler, pasaport müracaat evraklarına öğrenci belgesini de ekliyor.

Dipnot olarak vermek istediğimiz bir konu da 2019 yılı itibariyle pasaport fiyatlarıdır. Seçenekler ve pasaport çıkarma ücretleri cüzdan bedelleriyle beraber şu şekilde biçimleniyor: 6 aylık- 303,50 TL, 1 yıllık - 381,90 TL, 2 yıllık - 539,00 TL, 3 yıllık - 709,40 TL, 3+ yıllık - 945,10 TL. Burada küçük bir aritmetik hesapla 10 yıllık pasaport almanın daha kârlı olacağını rahatça söyleyebiliriz. Pasaport çıkma süresi, yurt içi ve yurt dışı olmak suretiyle ikiye ayrılıyor. Yurt içinde süre 5 – 7 gün arasında değişirken, yurt dışında 7 – 10 gün içinde müracaatlar onaylanıp pasaportlar PTT vasıtasıyla adreslere postalanıyor.

Editör: Haber Merkezi