Paşinyan mesajında, "Rusya ve Azerbaycan devlet başkanları ile 13:00 itibarıyla Karabağ savaşının bitirilmesine yönelik bildiriyi imzaladım. Yayınlanan bildirinin metni benim ve halkım için inanılmaz acılı" ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00.00 (TSİ) itibaren ateşkesin başladığını duyurdu. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ise Karabağ'da hem Türk hem Rus barış güçlerinin konuşlanacağını belirtti. Anlaşmanın imzalanmasının ardından Ermenistan başkenti Erivan karıştı. Göstericiler başbakanlık konutuna yürümeye başladı.

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ın kalbi olarak nitelendirilen Şuşa'yı ele geçirmesinden saatler sonra Ermenistan Devlet Başkanı, Facebook üzerinden yayınladığı mesajla yenilgiyi kabul etti.

Rusya ve Azerbaycan devlet başkanlarıyla savaşı 13.00 itibarıyla sonlandıran anlaşmaya imza atmak zorunda kaldığını aktaran Paşinyan, "Sevgili, yurttaşlarım, kız kardeşlerim ve erkek kardeşlerim. Kişisel olarak benim ve hepimiz için çok zor bir karar verdim" ifadelerini kullandı.

'ŞU DURUMDA EN İYİ KARAR'

Paşinyan kararı, "Askeri durum ve duruma en yakın insanların takdirine yönelik derin bir analiz sonucu" aldığını belirterek, "Karar, yaratılan durumda en iyi çözümün bu olacağına dair inanca dayanıyor. Buna ilişkin ilerleyen günlerde bir mesaj yazacağım" yazdı.

"Geleceğimizi planlamak ve geçmişin hatalarını tekrar etmemek için bağımsızlık yıllarımızı analiz etmeliyiz" ifadelerini kullanan Paşinyan, "Sonuna kadar savaşacağız ve kazanacağız. Çok yaşa Ermenistan, çok yaşa Artsakh" diyerek mesajını sonlandırdı.

ANLAŞMANIN DETAYLARI

Anlaşmaya göre; Ermenistan Birleşmiş Milletler kararlarını yerine getirecek, sırasıyla Kelbecer'i 15 Kasım, Ağdam'ı 20 Kasım ve Laçin'i ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a teslim edecek. Mevcut cephe hattı Moskova saatiyle gece yarısı itibarıyla durdurulacak. Rusya Federasyonu, beş yıl boyunca Laçin Koridoru'nun korunması için arabulucu olarak görev yapacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, "Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00.00 (TSİ) itibaren ateşkesin başladığını duyurdu. Putin, anlaşma kapsamında, "Ermenistan ve Azerbaycan'ın kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacağını" teyit etti. Putin, Karabağ'a barış gücü konuşlandırılacağını da belirtti.

TÜRK BARIŞ GÜCÜ AYRINTISI

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azeri mevkidaşıyla video-konferans yoluyla ortak bir açıklamada bulunarak, anlaşmayı imzaladı. Aliyev yaptığı açıklamada "Savaşın sona eriyor oluşundan memnunum" diyerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

"Bugün bu belgenin imzalanması Rusya'nın aktif rolünün bir göstergesidir" değerlendirmesinde bulunan Aliyev, "Sorunun çözümü için ortak bir format oluşturduk" ifadelerini kullandı. Aliyev, ayrıca Karabağ'a hem Türk hem de Rus barış güçlerinin konuşlanacağı bilgisini paylaştı.

PAŞİNYAN VİDEO-KONFERANSA KATILMADI

Anlaşmanın Ermenistan'ın yenilgisi anlamına geldiğini vurgulayan Aliyev açıklamasında, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın video-konferansta yer almaktan son anda vazgeçtiğini de sözlerine ekledi.

İlham Aliyev, Paşinyan'ın anlaşmayı kendi isteğiyle değil Azerbaycan'ın "demir yumruğu" sayesinde imzaladığını söyledi. Aliyev, 27 Eylül'den bu yana 300 civarında yerleşim biriminin kurtarılmasıyla Ermenistan'ın belinin kırıldığını aktardı.

ERİVAN KARIŞTI, HALK SOKAKLARDA

Anlaşmanın duyurulmasının ardından Ermenistan'ın başkenti Erivan'da karışıklık baş gösterdi. Göstericiler başbakanlık binasına doğru yürüyüşe geçti. Anlaşmaya karşı olan bazı vatandaşların parlamento binasına girmeye çalıştığı öğrenildi.

ŞUŞA BÜYÜK DARBE VURDU

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül'den itibaren gerçekleştirdiği askeri operasyonlar sonucunda beş şehir, dört kasaba ve 286 köy Ermeni işgalinden kurtarmıştı. Dağlık Karabağ'ın kalbi niteliğindeki Şuşa'nın ele geçirilmesi, Ermenistan için en büyük darbe olmuştu. Zira Şuşa, Hankendi'yi (Stepanakert) yukarıdan gören bir konumda ve ikmal hatları açısından kritik bir noktada bulunuyordu.

 

Editör: Haber Merkezi