Pastırma yazı nedir, ne kadar sürer? sorularının yanıtını haberimizde bir araya getirdik. Kasım ayına adım attığımız günlerde en çok merak edilen konulardan biri de pastırma sıcakları oldu. Ekim ayı sonu itibariyle başlaması beklenen pastırma sıcaklıkları her yıl görülmeyebiliyor…

PASTIRMA SICAKLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Kimi yıllarda birden fazla yaşanabilen kimi yıllarda da hiç görülmeyen pastırma sıcakları, pastırma yazı olarak da biliniyor. Anadolu Türkleri’nin kullandığı fırtına takvimine göre pastırma sıcaklıkları, 25 Ekim 10 Kasım arasında bekleniyor.

PASTIRMA SICAKLIKLARI NEDİR?

Eski Türk toplumları gece ile gündüz farkının en az olduğu dönemlerde pastırmaların daha iyi kuruduğunu fark etmiş ve özellikle pastırmalarını bu dönemde kurutmaya özen göstermiştir. İşte, pastırma kurutma dönemi Ekim ayı sonu Kasım ayı ortalarına denk geldiği için bu döneme de pastırma sıcaklıkları adı verilmiştir.

BU durum sadece Türkiye’de değil dünyanın değişik bölgelerinde de özel isimlerle anılmaktadır. Almanya’da bu döneme “kocakarı yazı”, İsveç’te “Azize Birgitta yazı”, ABD’de ise, “Yerli yazı” adı verilmektedir.

PASTIRMA YAZI NASIL OLUŞUR?

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.

Editör: Haber Merkezi