Sağlık Bakanlığı'nın son açıkladığı verilere bakıldığında koronavirüsün yeni varyantlarla beraber etkinlğini arttırarak devam ettirdiği görülüyor. Bunun önüne geçmek isteyen yetkililer son Kabine Toplantısı'da okullarda ve iş yerleri ve şehirler arası toplu ulaşımda PCR testi zorunluğu getirdi. Özellikle çocuklarını okula gönderen veliler ve yolculuk yapacaklar olanlar PCR testi nerede, nasıl yapılır? sorusuna yanıt arıyor. Peki, Okullarda PCR testi zorunlu mu? Daha fazla ayrıntı haberde yer alıyor.

OKULLARDA PCR TESTİ ZORUNLU MU?

İçişleri Bakanlığı PCR testi uygulama hakkında yayınladığı genelgede başta öğretmenler olmak üzere, kantin çalışanları, öğrenci servislerinin şoför ve rehber personeli gibi öğrencilerle bir araya gelecek kişilerin haftada iki kez yaptıracağı PCR testleri okul idareleri tarafından kayıt altında tutulacak.

Bunlar dışında konser, sinema ve tiyatro gibi toplu olarak icra edilen faaliyetlere katılanlarda da negatif PCR testi istenecek.  

PCR TESTİ NEREDE VE NASIL YAPILIR?

Koronavirüs ile mücadele birçok kurumda zorunlu hale getirilene PCR testleri devlet hastanelerinde ve test yapan tüm sağlık kurumlarında yapılıyor. 

Daha önce hiç test yaptırmayanlar PCR testinin nasıl yapılacağını merak ediyor.

PCR testlerinde, burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınmaktadır. Bunun yanında öksürdükten sonra çıkan balgam da örnek olarak alınabilmektedir. Koronavirüs için kullanılıyorsa, hastalığın ilk dönemlerinde bu test için boğaz ya da burundan örnek alınması daha uygundur. Ancak ilerleyen dönemde havayollarından örnek alınmalıdır. Çünkü hastalığın ilerleyen aşamalarında boğaz ya da burun kısmında virüsten örnek kalmamış olabilir. Doğru zamanda ve doğru bir şekilde sağlık görevlisi tarafından alınan örnek özel bir kaba konulmaktadır ve bu örnek laboratuvarda test kartuşuna aktarılmaktadır.

Bu aşamadan sonra örnek otomatik olarak filtre edilmektedir. Daha sonra ultrasonik dalgalarla virüsün DNA'sı salınır. Bu aşamada PCR ajanlarıyla DNA molekülleri karışır. Sonrasında reaksiyon tüpünde gerçek zamanlı çoğalma ve tanımlama yapılır. Ve sonrasında da sonuç aşamasına gelinir. PCR; 94°C-98 °C aralığında gerçekleştirilen denatürasyon yani yüksek ısıya maruz kalan DNA'nın iki zincirinin ayrılması, 37 °C-65 °C aralığında gerçekleştirilen tavlama yani sentetik oligonükleotidlerin hedef DNA'ya bağlanması (hibridizasyon) ve 72 °C'de gerçekleştirilen uzama aşamaları olmak üzere 3 aşamadan meydana gelir.

PCR TESTİ SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Test bu aşamaların belirli bir döngüde ve sayıda tekrarlanması ile gerçekleştirilmektedir. PCR testlerinde iki tür uygulama vardır. Bunlar gerçek zamanlı PCR yani real time PCR ve hızlı sonuç veren PCR'dir. Gerçek zamanlı PCR sonucu 1-3 saat içinde çıkarken, hızlı sonuçlu olanlarda 15 dakikadan 1,5 saate kadar sürede sonuç alınabilir.

Editör: Haber Merkezi