Almanya'da yapılan denemelere katılanların kan analizine dayanan sonuçlar, geçen hafta  yayınlanan sonuçlardan daha kapsamlı bir analize dayanıyor.

Geçen hafta, Pfizer ve BioNTech tarafından ABD'de açıklanan bir laboratuvar sonucu, aşının İngiltere ve Güney Afrika'da ortaya çıkan ve son derece bulaşıcı olan yeni mutasyonların her ikisinde de bulunan N501Y adlı anahtar mutasyona karşı etkili olduğunu göstermişti.

Henüz hakem tarafından gözden geçirilmemiş olan son çalışma, İngiltere'de tanımlanan B117 olarak bilinen varyantın özelliği olan 10 mutasyon üzerinde gerçekleştirildi.

ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji şirketi BioNTtech'in geliştirdiği "BNT162b2" adlı aşının, mutasyona uğrayan yeni koronavirüs türüne karşı koruma sağladığı açıklandı. Pfizer/BioNTech, ilk kez İngiltere'de ortaya çıkan "B117" adlı mutasyon virüse karşı "BNT162b2" aşısının koruma sağladığına dair elde edilen verileri yayınladı.

BioNTech ortaya koyduğu verilerde, İngiltere'de ortaya çıkan mutasyon virüsü, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan virüsün patojen formuna karşı etkililikle karşılaştırdıklarını belirtti.

Açıklamada, sonuç olarak antikorların etkinliğinde önemli bir fark olmadığı, nötralize edici antikorların virüsün yeni türünü tanıdığı ve etkisiz hale getirdiği belirtildi. Ayrıca, aşı yaptıranların da mutasyona karşı antikorların koruma sağladığının araştırma sonucunda ortaya konulduğu ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi