Başkan Uzunluoğlu, yaklaşık dört ay süren çalışmaların her aşamasında Birleşik Kafkasya Derneği ile birlikte verimli bir çalışma yaptıklarını ve Pınarbaşı ilçesine bağlı olan köylerde Pınarbaşı Uzunyayla Çerkes Peyniri yapan bir çok kadın ve ilgili kurum ve STK’lar ile görüşülerek peynirin tarihçesi, ürünün diğer peynirlerden ayırt edici özellikleri, üretim metodu, coğrafi sınırı ve denetim şartları oluşturulduğunu söyledi.

Pınarbaşı Belediye Başkanı Menduh Uzunluoğlu; Coğrafi işaretin kalitesi ve ünü belli bir coğrafi kökenden gelen ürünler üzerindeki işaret ve bir ürünü tanımlamak için kullanılan yer adı olduğunu belirterek çalışmaların bu kapsamda  yapıldığını açıkladı. Pınarbaşı Uzunyayla Çerkes Peynirinin Coğrafi işareti alınarak üretici ve tüketiciyi haksız rekabete karşı korumakla birlikte üreticiler için adil kazanç, geçim kaynaklarında çeşitlilik, kısa tedarik zinciri oluşturmayı; tüketiciler için de kaliteli ürüne erişim, güvenli ve kısa tedarik zincirleri oluşturmayı, kırsal kalkınma ve geleneksel üretimi desteklemeyi, kültürel ve ekolojik kaynakların korunmasına da katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Başkan Uzunluoğlu, ayrıca, Pınarbaşı Uzunyayla Çerkes Peyniri çalışmalarında Kars Kaşarının Coğrafi işaret tescilinden denetimine kadar tüm çalışmaları bizzat yürüten Prof. Dr. Mithat Şahin ile çalışarak bilgi ve tecrübelerinden faydalandıklarını ve birlikte çalışmaya devam edeceklerini de ekledi. Coğrafi işaret tescil başvurusunun/ tescilinin sadece bir başlangıç olduğunu belirten Başkan Uzunluoğlu, asıl işin ürünün yaşatılması için üretiminden tüketiciye ulaşana kadar tüm sürecin denetimler ile kontrol altına alınması, doğru ambalaj ile tanıtım ve satış/ pazarlama stratejisinin oluşturulması, üreticilere eğitimler verilmesi gibi konularda çalışmalara devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Pınarbaşı Belediye Başkanı Menduh Uzunluoğlu; Pınarbaşı Uzunyayla Çerkes Peynirinin coğrafi işaret alınması için destek veren başta Pınarbaşı Kaymakamlığı’na, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne, Pınarbaşı Ziraat Odası’na, Pınarbaşı Esnaf Odası’na, Kayseri Birleşik Kafkasya Derneği’ne ve Belediye çalışanlarına teşekkür etti. Haber:Mehmet Yılmaz

Editör: Haber Merkezi