Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Portekiz'de azınlık hükümeti göreve başladı

Portekiz'de azınlık hükümeti göreve başladı

Portekiz'de erken genel seçimlerden birinci çıkan sağ partilerin ittifakı Demokratik İttifak'ın lideri ve Başbakan Luis Montenegro yemin ederek göreve başladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Portekiz'de azınlık hükümeti göreve başladı
KAYNAK: AA

Aynı zamanda Sosyal Demokrat Parti'nin (PSD) lideri olan Montenegro'nun açıkladığı 7'si kadın 17 bakan, Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa'nın önünde yemin ederek iş başı yaptı.

Portekiz'de 25 Nisan 1974'te diktatörlük dönemine son veren Karanfil Devrimi'nin 50. yıl dönümünde kurulan 24. hükümetteki 17 bakandan 13'ü PSD'den olurken, 1'i AD'nin küçük ortağı Hristiyan Demokratlar'dan, 3'ü de teknokrat isimlerden seçildi.

Dışişleri Bakanlığı, eski Avrupa Parlamentosu üyesi ve PSD Başkan Yardımcısı Paulo Rangel'e verildi. Maliye Bakanlığına ekonomist ve PSD'nin eski Meclis Grup Başkanı Joaquim Miranda Sarmento, Ekonomi Bakanlığına eski Portekiz Dış Ticaret ve Yatırım Ajansı Başkanı Pedro Reis, Savunma Bakanı görevine de Avrupa Parlamentosu üyesi Joao Nuno Lacerda Teixeira de Melo getirildi.

Meclis'teki 230 sandalyeden sadece 80'ine sahip olan AD'nin kurduğu azınlık hükümetiyle ülkede son 8 yıldır Antonio Costa'nın başbakanlığında iktidarda olan Sosyalist Parti'nin (PS) dönemi de bitti.

Azınlık hükümetini kuran AD'nin, 2024 bütçesinin önceki hükümet tarafından kabul edilmesinden dolayı en azından ilk 6 ayını rahat geçirebileceği, ancak sonrasında ciddi sorunlarla karşılaşacağı belirtiliyor.

Portekiz basındaki haberlere göre, azınlık sağ hükümetin Bakanlar Kurulu'ndan çıkaracağı kararnamelerle ülkeyi yönetmesini bekleniyor. Hükümetin, 2025 başından itibaren çıkarmak isteyeceği yasalarda üçüncü büyük parti konumundaki aşırı sağcı Chega'nın ya da ana muhalefetteki PS'nin desteğini aramak zorunda kalacağı yorumu yapılıyor.

Ülkenin çözüm bekleyen öncelikli sorunları ise eğitim ve sağlık sektörlerindeki personel eksikliği, maaş artışı ve çalışma şartlarının düzeltilmesi talepleri, konut sorunu, savunma ve güvenlikle ilgili yatırımlar olarak gösteriliyor.

Portekiz'de 230 sandalyeli Meclis'te AD'nin 80, PS'nin 78, Chega'nın 50, Liberal Girişim'in (IL) 8, Sol Blok'un (BE) 5, Özgür Parti'nin (L) 4, Portekiz Komünist Partisi - Yeşiller İttifakı Üniter Demokratik Koalisyon'un (CDU) 4, Portekiz Doğa ve Hayvan Koruma Partisi'nin (PAN) 1 milletvekili bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması!

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması!