Basketbolda, lig ve Avrupa’da sona yaklaşıyoruz. Anadolu Efes ve Fenerbahçe’nin Eurolig play off eşleşmeleri, Karşıyaka ve Türk Telekom’un şampiyonlar ligi maçları derken içeride konsantrasyon epey dağıldı.

Anadolu Efes, Tofaş önünde zar zor kazandı. Fenerbahçe, Oğuz’un müthiş oyunuyla Bursaspor’a boyun eğdi. Haftanın olayı Galatasaray’ın Karşıyaka’yı yenmesi oldu. Sarı Kırmızılılar, iyi mücadele etti. Ama sonucu Karşıyaka’nın ikinci periyottaki kötü oyunu belirledi. İzmir ekibinin son gayreti yetmedi. Sadece maçı değil lig ikinciliği fırsatını da kaybetti. Bu çok önemli galibiyetle Ormanspor’un lige vedasını kesinleştiren Galatasaray hala kendini kurtaramadı. Bursaspor ya da Fenerbahçe’den birini yenmek zorunda olan Sarı Kırmızılıların ikili averajı LH Fethiye’den de Petkim’den de. Üç takımdan biri lige veda edecek.

Euroligde play off’a kalan Anadolu Efes ve Fenerbahçe bir kez daha bizi sevindirdi. 2019 da CSKA’ya finalde kaybeden geçen yılki iptalle muhtemel şampiyonluktan olan Anadolu Efes, Real Madrid ile eşleşti. Gabriel Deck’in NBA tercihi nedeniyle olmaması temsilcimiz için büyük avantaj. Veriler Anadolu Efes’ten yana görünse de, rakibin 11 kez final fourda yer aldığı, kendi liginde Barcelona’yı yendiği unutmamalı.

Son beş play off’ta yer alan üç final, bir şampiyonluk gören Fenerbahçe’nin rakibi CSKA oldu. İyi anlaşan oturmuş kadroyla sezona başlayamadı. Koç Kokoshkov’un adaptasyonu, yeni transferler derken biraz zaman kaybettiler. Özellikle Guduriç’in gelmesinden sonra müthiş bir seri yakaladılar. Fenerbahçe, hem De Colo hem Vesely’nin sakatlandığı maçta Barcelona’yı elinden kaçırmasa, hikayesi farklı gelişebilirdi. Rakip şimdiye dek 17 final four oynamış CSKA. Bu takımı Fenerbahçe hem de deplasmanda yendi. Mike James’in kadro dışı kalması CSKA’yı karıştırsa da Fenerbahçe’nin sağlam, formda bir Vesely olmadan turu geçmesi zor.

İki takımımız da ilk turu geçerse sıralama gereği 2019’daki gibi yarı finalde eşleşecek. Bu da finalde bir takımımızın yer alması demek. Şampiyonluk hiç de uzak değil. Şampiyonlar liginde sekizli finale kalan Karşıyaka’nın şampiyonluk şansı da çok yüksek. Ufuk Sarıca da ekibi de zirveye kilitlenmiş durumda. Mayıs ayında takımlarımız Avrupa’nın zirvesine çifte şampiyonlukla ambargo koyarsa kimse şaşırmasın.