Koronavirüs’te erken teşhisle ölümlerin önüne geçilebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Sinan Adıyaman Kovid-19 salgınına karşı alınabilecek önlemlerine de açıklamalarında yer veriyor. Haberimizde, TTB Başkanı Sinan Adıyaman’ın önemli açıklamalarını bulabilirsiniz…

PROF. DR. SİNAN ADIYAMAN KİMDİR?

Akademisyen, ortopedi, travmatoloji ve el cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman 1960 yılında Kocaeli’nin İzmit ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1983 yılında mezun olan Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Ortopedi ve Travmatoloji A.D. Öğretim Üyesi olarak aynı üniversitede kaldı. 2000-2002 yılları arasında da Ankara Tabip Üyesi Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Adıyaman, 2002-2004 yılları arasında da Ankara Tabip Odası Başkanlığı görevini yürüttü.

Prof. Dr. Sinan Adıyaman 2006 ile 2008 yılları arasında TTB Merkez Konseyi II. Başkanlığı, 2004 ile 2012 yılları arasında da TTB Büyük Kongre Delegesi olarak görev yaparken, hâlen daha TTB Merkez Konseyi Başkanlığı görevini yürütüyor. 

Prof. Dr. Sinan Adıyaman TTB’nin 2018’de gerçekleştirilen 69’uncu Büyük Kongresinde 2018-2020 dönemi TTB Merkez Konseyi Başkanı seçildi.

TTB BAŞKANI’NIN AÇIKLAMALARI

ERKEN TEŞHİSTE ÖLÜMÜN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR

İran’ın corona virüsü geç bildirdiğini savunan Adıyaman, ölümlerin olduktan sonra İran’ın bunu açıkladığını anımsatarak, paniğe kapılmaya mahal olmadığını ve iyi izolasyon, iyi kontrol ile bu krizin iyi yönetilmesi durumunda büyük bir problem çıkmadan önlenebileceğini söyledi. Singapur örneğini veren Adıyaman, hastalığın ölümlere yol açabileceğini kaydederek, bu hastalığın kronik hastalığı olanları öldürdüğünü ve erken teşhiste bunun da önüne geçilebileceğini savundu. 

‘’ŞU AN İÇİN MASKEYE GEREK YOK’’ 

Türkiye’de virüse karşı büyük oranda mantıklı işlerin yapıldığını kaydeden Adıyaman üniversite hastanelerinin bu işin dışında tutulmamasını talep ederek, bu virüsün Türkiye’ye gelme olasılığının yüksek olduğunu, ancak paniğe gerek olmadığını söyledi. El yıkaması ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirten Adıyaman, şu an için maskeye gerek olmadığını savundu. 

KİŞİSEL TEMİZLİK VURGUSU

Kişisel temizlik konusunda kamuoyu bilgilendirilmesinin yapılmakta olduğunu belirten Adıyaman, ellerin sık sık en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanması, ellerin yüz ve ağıza götürülmemesi, kamusal alanlarda da olmak üzere, sık kullanılan yüzeylerin temizliği, kapı kolları, masalar, elektrik ve asansör düğmelerinin kullanılmasındaki davranışsal değişiklikler konusunda halkın bilgilendirilmesinin sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

1 METRE MESAFESİ

Kişilerin birbiriyle temasını azaltan (“sosyal mesafe”yi artıran) önlemlerin yaygınlaştırılması gerektiğinin de altını çizen Sinan Adıyaman, sosyal mesafe önlemleri insanların birbirlerinden daha uzak durmaları (en az 1 metre mesafe, öksüren/hapşıran kişilerden en az 2 metre mesafe), enfeksiyon şüphesi olanların evde kalmaları,  hastalığın toplum içinde yaygınlaşmaya başladığı aşamada toplu bulunmayı gerektiren her türlü etkinlikten (spor müsabakaları, okullar, alışveriş mekanları, kafe ve restoranlar ) uzak durmayı içerdiğini anlattı.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi