Prostat bezi, erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserdir. Yayılmadan önce erken teşhis edilirse tedavi edilebilir. Belirtiler ortaya çıkarsa, idrara çıkma ile ilgili sorunları içerir. Düzenli tarama zamanında tespit etmenin en iyi yoludur.

Prostatın kanseri belirtileri

Prostat kanseri erkekleri etkileyen en yaygın kanserdir.

Prostat kanserinin erken evrelerinde genellikle hiçbir belirti yoktur. Bununla birlikte, semptomlar ortaya çıkarsa, genellikle aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerir:

  • Geceleri de dahil olmak üzere sık idrara çıkma dürtüsü

  • İdrara çıkma işlemine başlama ve sürdürme zorluğu

  • İdrarda kan

  • Ağrılı idrara çıkma ve daha az sıklıkta boşalma

  • Ereksiyon sağlama veya sürdürme zorluğu zor olabilir

Gelişmiş prostat kanseri, aşağıdaki belirtileri içerebilir:

  • Genellikle omurga, femur, pelvis veya kaburgalarda kemik ağrısı

  • Kemik kırıkları

  • Kanser omurgaya yayılır ve omuriliği sıkıştırırsa, şunlar olabilir:

  • Bacak güçsüzlüğü

  • İdrarını tutamamak

  • Dışkı inkontinansı

Prostat tedavisi

Erken ve ileri prostat kanserleri için tedavi farklıdır.

Erken evre prostat kanseri tedavisi

Kanser küçük ve lokalize ise, genellikle aşağıdaki tedavilerden biri tarafından yönetilir:

Dikkatli bekleme veya izleme: PSA kan seviyeleri düzenli olarak kontrol edilir, ancak acil bir işlem yoktur. Yan etki riski, bazen yavaş gelişen bu kanser için acil tedaviye duyulan ihtiyaçtan daha ağır basar.

Radikal prostatektomi: Prostat cerrahi olarak çıkarılır. Geleneksel cerrahi, 3 aya kadar iyileşme süresi olan 10 güne kadar hastanede kalmayı gerektirir. Robotik anahtar deliği ameliyatı, daha kısa bir hastaneye yatış ve iyileşme süresi içerir, ancak daha pahalı olabilir.

Brakiterapi: Hedeflenen radyasyon tedavisi için radyoaktif tohumlar prostata implante edilir.

Konformal radyasyon terapisi: Radyasyon ışınlarının üst üste geldikleri bölge, tedavi gerektiren organ veya bölge ile aynı şekle yakın olacak şekilde şekillendirilir. Bu radyasyona sağlıklı doku maruziyetini en aza indirir.

Yoğunluk modülasyonlu radyasyon tedavisi: Değişken yoğunluklu ışınlar kullanılır. Bu gelişmiş bir radyasyon terapisi şeklidir. Erken evrelerde hastalar, hormon tedavisi ile birlikte 4 ila 6 ay boyunca radyasyon tedavisi alabilirler.

Tedavi önerileri bireysel vakalara bağlıdır. Hasta, mevcut tüm seçenekleri üroloğu veya onkoloğu ile tartışmalıdır.

Gelişmiş prostat kanseri tedavisi

Gelişmiş kanser daha saldırgandır ve vücutta daha fazla yayılır.

Kemoterapi önerilebilir, çünkü vücuttaki kanser hücrelerini öldürebilir.

Androjen yoksunluğu tedavisi (ADT) veya androjen supresyon tedavisi, androjenin etkisini azaltan bir hormon tedavisidir. Androjenler, kanser gelişimini uyaran erkek hormonlarıdır. ADT, androjen seviyelerini azaltarak kanser büyümesini yavaşlatabilir ve hatta durdurabilir. Hastanın uzun süreli hormon tedavisine ihtiyacı olur.

Hormon tedavisi bir süre sonra çalışmayı bıraksa bile, başka seçenekler olabilir. Klinik çalışmalara katılmak, bir hastanın doktorla görüşmek isteyebileceği bir seçenektir.

Radikal prostatektomi şu anda ileri vakalar için bir seçenek değildir, çünkü vücudun diğer bölgelerine yayılmış kanseri tedavi etmemektedir.

Prostat doğrudan cinsel üreme ile ilgili olduğundan, çıkarılması semen üretimini ve doğurganlığı etkiler. Radyasyon terapisi prostat dokusunu etkiler ve sıklıkla çocuk sahibi olma yeteneğini azaltır. Sperm zarar görebilir.

Cerrahi olmayan seçenekler de bir erkeğin üreme kapasitesini ciddi şekilde engelleyebilir.

Bu işlevleri koruma seçenekleri, ameliyattan önce bir sperm bankasına bağış yapmayı veya bir yumurta içine suni tohumlama için doğrudan testislerden çıkarılan spermi içerebilir. Ancak, bu seçeneklerin başarısı asla garanti edilemez. Prostat kanserli hastalar, hala çocuk sahibi olmayı planlıyorlarsa bu konuyla ilgili doktoruyla konuşabilirler.

Editör: Haber Merkezi