Milli Eğitim Bakanlığı ihtiyaç sahibi öğrenciler için her ay düzenli olarak PYBS bursu ödemektedir. Ekim ayı bursluluk parası yattı mı? PYBS bursu ne zaman yatacak? sorusu öğrenciler tarafından aranıyor. PYBS bursluluk parası ekim ayı başında ödenmektedir. MEB, "Bursluluk parası ne zaman yatacak?" sorusunu yanıtladı. 

BURSLULUK PARASI YATTI MI?

Öğrenci bursları, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği hükümleri gereği, bursluluk sınavı kazanılarak okula kayıt yaptırılan tarihi izleyen Ekim ayı başından itibaren ödenir.

PYBS bursu

Bursluluk sınavını kazanan ancak parasız yatılılığa yerleştirilen öğrenciler, 2684 sayılı İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanun'un 7 nci maddesinde belirtilen "Parasız yatılı öğrencilere ayrıca burs verilmez." hükmü gereğince bursluluktan yararlanamaz.

PYBS NEDİR?

PYBS Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı kelimelerinin kısaltılmışıdır. Geliri düşük olan ailelerin çocukları için hem yatılı okul hemde aylık olarak burs ödenmesine imkan sağlayan bu sınav her yıl yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen PYBS sınavı 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerinin girmiş olduğu bir sınavdır. Sınavda başarılı sayılan öğrencilere aylık olarak devlet tarafından burs verilmektedir. Öğrencilere verilen bu bursun herhangi bir geri ödemesi bulunmamaktadır.

PYBS BURS YATTI MI SORGULAMA?

Öğrenciler, veliler, ve okul yöneticileri e-Okul sistemine eklenen e-Burs modülü sayesinde bursların hesaplara aktarılıp aktarılmadığını öğrenebilecekler. Ayrıca bu modül sayesinde geçmişe yönelik burs ödeme bilgilerine de ulaşmak mümkün. Sorgulama işlemi yapmak için aşağıdaki adımları takip edin;

Burs paraları yattımı diye merak edenler ilk olarak https://e-okul.meb.gov.tr/logineOkul.aspx linkine tıklasın.
Açılan ekranda okul yöneticisi iseniz e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Girişi butonuna tıklayarak giriş yapın.
Öğrenci veya öğrenci velisi iseniz sağ tarafta bulunan Veli Bilgilendirme Sistemi Girişi butonuna tıklayın.
Açılan sayfada Resimdeki Rakamlar, Öğrenci T.C. Kimlik Numarası ve Öğrenci Okul Numarası bölümlerini doldurarak Giriş butonuna tıklayın.
VBS GÜVENLİK KONTROL sayfasındaki sizden istenen bilgileri doğru bir şekilde girin.
e-Okul veli bilgilendirme sistemi açıldıktan sonra sol taraftaki menüde bulunan Burs Ödeme Bilgileri butonuna tıklayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfada pybs bursları yatıp yatmadığı görülecektir.

PARASIZ YATILI BURSLULUK SINAVININ ŞARTLARI

Her yıl düzenlenen ve oldukça zor bir sınav olan PYBS sınavı ile başarılı olan öğrenciler aylık olarak burs almaya hak kazanırlar. Sınava girecek olan öğrencilerde aranan bir kaç şart bulunmaktadır. İşte o şartlar;

Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak.
5-6-7-8-9-10-11. sınıf öğrencisi olmak.
Herhangi bir sene sınıf tekrarı yapmamış olmak.
Sınava gireceği yıl herhangi bir okul değiştirme cezasının olmaması.
Belirlenmiş olan kişi başına düşen gelirden fazla ailenin gelirinin olmaması.
Yukarıdaki şartlar karşılanıyorsa PYBS sınavı için başvurmak mümkündür. Aynı aileden iki kişi de eğer şartlar karşılanıyorsa sınava girmeye hak kazanırlar. Başarılı oldukları zaman devletin vermiş olduğu burs parasından faydalanabilir.

Editör: Haber Merkezi