Ramazan Bayramı 13-15 Mayıs tarihleri arasında idrak edilecek. 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'in son günlerine girildi. Arefe günü son oruçlarını tutacak müslümanlar, ertesi gün bayrama erişecek. Ramazan ayının son gün orucunun hangi gün olduğunu öğrenmek isteyen müslümanlar da arefe günü oruç tutulur mu sorusuna cevap arıyor.

RAMAZAN NE ZAMAN BİTİYOR?

13 Nisan'da başlayan Ramazan ayı 13 Mayıs 2021 Perşembe günü bayramın başlamasıyla sona erecek. Ramazan Bayramı toplam üç gün sürecek. 

Ramazan son gün ne zaman

RAMAZAN AYI'NIN BİTMESİNE KAÇ GÜN KALDI?

Mübarek Ramazan Ayı'nın sona ermesine bugünle birlikte iki gün kaldı.

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.

Zilhicce'nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak;

"Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah'tan umulur." (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.

Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).

Diyanet İşleri Başkanlığı oruç tutmak hakkında şu bilgilere yer veriyor;

Ramazan son gün ne zaman

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Zilhicce'nin ilk dokuz gününü oruçla geçirdiği rivayet edildiği için (Ebû Dâvûd, Savm, 62) Zilhicce'nin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Kurban bayramında da oruç tutulmaz (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 48).

Ancak imsaktan itibaren bir şey yemeyip o günün ilk yemeğini kurban etinden yemek müstehaptır. Fakat bu, kendi evinde kurban kesebilen insanlar içindir. Zamanımızda çiftliklerde kurban kestiren bazı müslümanlara, akşama kadar sıra ancak gelmekte, hatta ertesi güne kalmaktadır.

Bu durumda söz konusu insanların aç kalıp oruçlu imiş gibi durmaları uygun değildir.

RAMAZAN BAYRAMI RESMİ TATİL GÜNLERİ

Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olması kararlaştırıldı. Kamu çalışanları bayram tatili haftasına denk gelen 10-11 Mayıs'ta tam gün 12 Mayıs'ta ise yarım gün idari izinli olacak. Böylelikle bayram tatili 9 gün olacak.

Ramazan Bayramı 1. gün: 13 Mayıs Perşembe

Ramazan Bayramı 2. gün 14 Mayıs Cuma

Ramazan Bayramı 3. gün 15 Mayıs Cumartesi

Editör: Haber Merkezi