Ligde heyecan tavan yaptı. Ufacık bir hakem hatası can yakıyor. Böylesine hassas bir ortamda hakemlerin formsuzluğu da, ateşe benzin döküyor. Şu anlaşıldı ki, hakem hatalarında seyirci faktörü etken değilmiş. Seyircili maçlardan daha fazla ve daha fahiş hakem hatalarını yaşıyoruz maalesef.

VAR ÇİZGİSİ NİYE EĞRİ?

VAR odası sadece 3 kişinin olduğu bir oda. VAR (sorumlu hakem), AVAR (yardımcı VAR hakemi) ve VOR (operatör) dışında kimse yok. Pandemiden sonra AVAR 2 ataması da yapılmıyor. Ofsayt çizgilerinin eğri çizilmesinde hakemlerin de bir dahli yok. Vebal operatöre ait. Bu operatörlerinde ustası var, acemisi var. Bunlar Hawk Eye firmasının IFAB’dan sertifikalı elemanları. Bunlardan bazıları Avrupa liglerinde de görev yapıyor. La Liga’da görev yapan bile var. Üç boyutlu ofsayt çizgisi çizildiğinde hata yüzdesi 0. Ancak daha belirgin pozisyonlar için kullanılan tek çizgide zaman zaman ciddi soru işaretleri ortaya çıkıyor. Trabzonspor-Ankaragücü maçında gördüğümüz çizginin saha çizgileri ile paralel olmamasının tartışmaları hala devam ediyor. Perspektiflik adı altında bazı mazeretler öne sürülüyor, ama kabul görmüyor. Biliyoruz ki, maç öncesi kameralar yerleştirildikten sonra boş stadyumda orta çizgi, ceza alanı ön çizgisi ve kale çizgisi baz alınarak kalibrasyon yapılıyor. Ama çizgi niye eğri çıkıyor? Tüm söylentilere, şüpheli bakışlara son vermek açısından Merkez Hakem Kurulu, ofsayt çizgilerinin çizilme hikayesini baştan, sona kadar demo halinde bir video ile kamuoyuna sunmalı, herkesi aydınlatmalı ve bir sürü boş konuşmayı da sonlandırmalıdır.

RİVA KAMPI SIKMAYA BAŞLADI...

1 haftalık aradan sonra hakemler dün itibariyle Riva’da yeniden toplandılar. Covid19 testinden geçtiler. TFF 1.Lig’de hafta içi maçı olanlar maçtan sonra katılacaklar. Kampın, maçlarda görev yapacak ekiplere yönelik olmayıp, tüm hakemlere yönelik olması, yardımcıların yine evden maça gitmesi ve atamalar açıklandıktan sonra görevi olmayan hakemlerin yaydığı negatif enerji, kampın yararlarını büyük oranda tartışılır hale getirdi. Hakemlerin maça iyi hazırlanması için ideal bir ortam olmaktan uzaklaşıp, eziyete döndü artık bu kamp...