Yıldıray Çiçek / TÜRKGÜN

Son zamanlarda, Türkiye’de meyve ve sebze ihracatı yapan firmalar, Rusya kaynaklı büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Geçtiğimiz yıl domatese ihracat kotası koyarak Türkiye’deki çiftçilerin üretimini sıkıntıya sokan Rusya, bu son aylarda da çeşitli meyve ve sebzeler üzerine ambargo koyarak, gümrükten onay alarak geçip gitmiş yüzlerce tır içindeki meyve ve sebzelerin bozulmasına, çürümesine sebep olmuştur. Ürün analizleri Türkiye’den 24 saat içinde “temiz” olarak çıkıyor ama Rusya analiz işini 14-15 güne yayarak tır içinde beklettiği meyve ve sebzeleri bozulmaya terk ediyor. Bekletilme sürecinde değerlerini kaybeden meyve ve sebzeler kabul edilmeyerek tırlar geri gönderilmekte ve Türk firmalar maddi olarak büyük zarara uğratılmaktadır. Tırların gidiş-dönüş maliyeti, çiftçilerden toplanan ürünlerin geri ödeme maliyeti düşünüldüğünde ekonomik kriz yaşayan Türkiye’ye Rusya’nın ekstra darbesi olmaktadır.

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracat şampiyonlarından olan Uçak Kardeşler firmasının sahiplerinden, aynı zamanda MHP MYK üyesi olan Ali Uçak şimdi bu mağduriyeti yaşayan olarak ve diğer mağdur durumdaki ihracat yapan firmaların da sesi olarak, Rusya ile yaşanan bu sıkıntıyı duyurmak için adeta çırpınmaktadır. Bazı gazete, televizyon ve haber sayfalarında yaşanan sıkıntıların dile getirilmesi bunun göstergesi olmaktadır. Bugün Türkgün gazetesine de bir demeç vererek konuyla ilgili yaşanan mağduriyetleri aktarmıştır.

Ali Uçak, gerek Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a gerek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Rusya ile yaşanan bu sıkıntıları iletmiş ve bu ambargo halinin yaşattığı mağduriyetler için çözüm bulunmasını talep etmiş… Şimdi sebze ve meyve ihracatı yapan firmalar ve çiftçiler gelecek müjdeyi beklemektedir.

Sebze ve meyve ihracatı yapan firmalar ve onlarla beraber çalışılan çiftçiler, yüzlerce tır içinde bozulmaya terkedilen meyve ve sebzelere dair yaşadıkları mağduriyeti ve üzüntüyü en azından bundan sonra yaşamamak için bu müjdeli habere ihtiyaçları olduğunu vurgulamaktadırlar. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın ve Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Rusya ile yaşanan bu sıkıntıya çözüm bulacaklarına ve firmaların, çiftçilerin yüzünü güldürecek adımların atılacağına dair umutları yüksek. Daha önce de Rusya ile yaşanan buna benzer sıkıntılarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildikten sonra iyileştirici adımların atılmış olması ve mağduriyetlere merhem olan kararların alınmış olması umutlarını güçlü tutmalarına vesile olmaktadır.

Rusya’nın yaşattığı bu ambargo konusu sadece sebze ve meyve ihracatı yapan firmaları, çiftçileri değil, tarlalarda çalışan, alın teri döken onbinlerce işçiyi ilgilendirmektedir. Bu konuya çözüm aynı zamanda ekonomik alanda kazanılmış bir zafer olacaktır.

Editör: Haber Merkezi