Müslümanlar için özel zaman dilimlerinden biri olan Muharrem ayı dün sona erdi. Her zamanı daha değerli kılmak için elinden geleni yapan Müminler, Safer ayının fazilerini de yakalamak istiyor. Bu bağlamda araştırma yapanlar, Safer ayı ne başlıyor, yapılacak dualar nedir? İşte Safer ayı önemi ve anlamı.

SAFER AYI NEDİR, NE DEMEK?

Safer ayı, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır.

Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur. (Buhari, Tıb, 19)

SAFER AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR, BİTİYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2021 dini günler takvimi incelendiğinde  8 Eylül Safer ayı olarak idrak edilecek, 6 Ekim'de bitecek.

SAFER AYINDA KILINACAK NAMAZ VE DUA

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır. Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

Editör: Haber Merkezi