Safer ayı muharrem ayından sonra Hicri takvimde gelen ikinci aydır. Safer ayı 8 Eylül tarihinde başladı fakat; "Safer ayı ne zaman bitiyor?" sorusuna cevap aranıyor. Safer ayını ibadetlerle geçirmek isteyenler de "Safer ayında nasıl ibadet edilir?" diye araştırma yapıyorlar. Safer ayı geçmişte felaketlerin yaşandığı ay olarak inanılıyor. Ancak Peygamber Efendimiz böyle bir anlayışı reddetmişdir. Peki Safer ayı ne zaman bitiyor? Safer ayında nasıl ibadet edilir, nasıl namaz kılınır? 

SAFER AYI NE ZAMAN BİTİYOR?

Safer ayı Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 2021 dini günler takviminde de yer almaktadır. Safer ayı 8 Eylül tarihinde başlamıştır, bitiş tarihi ise "6 Ekim"dir.

Safer ayı

SAFER AYI NEDİR?

Safer ayı, Muharrem ayından sonra gelen ikinci aydır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça yaşandığı bilinmektedir. Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde asla yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Muhammed (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve "Safer ayında uğursuzluk yoktur" buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19)

SAFER AYI NEDEN BELA AYI OLARAK BİLİNİYOR?

Safer ayı geçmişte bazı felaketlerin gerçekleştiği bir zaman dilimi olarak ta inanılmaktadır. Bu ayın bela ve musibet ayı olarak bilinmesinin sebebi şöyle olmalı. Hz Allah Ad kavmini şiddetli bir kasırga ile Safer ayının son çarşamba günü sekiz gün süren bir musibet göndererek cezalandırmış ve hepsini helak etmiştir. Ad kavmi ise kendilerinin helak olmasına sebep olan günahlar işlemiş ve cezayı hak etmişlerdir. Hz Allah'ta onlara Safer ayında azap gönderdi ve cezalandırmış oldu. Bu ve benzeri cezalandırma olayları Safer ayında gerçekleşmiştir. Hz Allah (c.c) buyuruyor ki: "Gerçekten biz uğursuzluğu süre gelen bir günde onlar üzerine şiddetli bir kasırga yolladık."(Kamer 19 ayet) Başka bir ayette ise Allah'ımız " Bundan dolayı biz de onlara dünya hayatında zillet azabını tattırmak için o uğursuz günlerde soğuk bir rüzgar gönderdik. Ahiret azabı elbette daha çok rüsvay edicidir. Onlara yardım da edilmez."(Fussilet 16 ayet).

Ferududdin-i Nakşibendi hz. buyuruyor ki: Gökten "üçyüz yirmi bin" senelik bela Safer ayının son çarşamba gecesi yağıyor.

SAFER AYINDA NASIL İBADET EDİLİR?

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin yaptığı günlük ibadet ve dualar ise bu ayda da yapılır.

Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe edilip, çokça istiğfar çekilip, kaza namazı kılınabilir. Ayrıca sadaka verip ve salavatlar ile meşgul olunabilir.

SAFER AYINDA NASIL NAMAZ KILINIR?

Safer ayının ilk ve son çarşamba gününün gecesinde, yani salı gecesi kılınacak namaz şu şekildedir;

1 Rekât : Fatiha'dan Sonra ; 17 Kevser Sûresi

2 Rekât : Fatiha'dan Sonda; 5 İhlâs Sûresi

3 Rekât : Fatiha'dan Sonra ; 1 Felâk Sûresi

4 Rekât : Fatiha'dan Sonra ; 1 Nâs Sûresi

Selam verdikten sonra:

7 defa "Estağfirullah El Azimé

11 defa "Salat-i Müncine (Salaten Tüncina) duası okunur.

Editör: Haber Merkezi