Türkgün | Sağlık | Çocuklarda tekrarlayan ateşe dikkat! Uzman isim uyardı

Çocuklarda tekrarlayan ateşe dikkat! Uzman isim uyardı

Çocuklarda belirli aralıklarla tekrarlayan yüksek ateşin her zaman enfeksiyon kaynaklı olmayabileceğine dikkat çeken Çocuk Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emil Aliyev, aileleri uyardı.

Çocuklarda belirli aralıklarla tekrarlayan yüksek ateşin her zaman enfeksiyon kaynaklı olmayabileceğine dikkat çeken Çocuk Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emil Aliyev, aileleri uyardı.

KAYNAK: İHA

Ankara Acıbadem Bayındır Söğütözü Hastanesi Çocuk Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emil Aliyev, çocuklarda görülen tekrarlayan ateş şikayetleri hakkında ailelere önemli uyarılarda bulundu. Çocuklarda ateşin sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu veya kulak iltihabı gibi nedenlerle ortaya çıktığını belirten Aliyev, herhangi bir enfeksiyon bulunmadığı halde tekrarlayan ateşin periyodik ateş tablolarının belirtisi olabileceğini ifade etti.

ATEŞİN BELİRLİ ARALIKLARLA TEKRARLAMASINA DİKKAT

Aliyev, çocuklarda en sık karşılaşılan periyodik ateş nedenlerinden birinin PFAPA sendromu olduğunu belirtti.

PFAPA'nın en tipik özelliğinin ateş nöbetlerinin belirli aralıklarla tekrarlaması olduğunu söyleyen Aliyev, bazı çocuklarda ateşin 3-4 haftada bir görülebildiğini aktardı.

Ataklar sırasında ateşin aniden 39-40 dereceye kadar çıkabildiğini belirten Aliyev, yüksek ateşin genellikle 3 ila 5 gün sürdüğünü ifade etti.

AĞIZDA YARA VE BOYUNDA LENF BEZELERİ EŞLİK EDEBİLİYOR

PFAPA ataklarında yüksek ateşe çeşitli belirtilerin eşlik edebildiğini aktaran Aliyev, boğazda kızarıklık ve ağrı, bademciklerde beyaz plaklar, ağız içerisinde ağrılı yaralar ve boyun lenf bezlerinde şişlik görülebileceğini söyledi.

Aliyev, atak sona erdiğinde ise çocuğun tamamen normale dönebildiğini belirtti.

Her PFAPA vakasının aynı belirtilerle ortaya çıkmadığını vurgulayan Aliyev, bazı çocuklarda yalnızca düzenli ateş görülebileceğini, bazı vakalarda ise ateş nöbetlerinin belirli bir takvim düzeninde gerçekleşmeyebileceğini kaydetti.

PFAPA HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜYOR?

Aliyev, PFAPA sendromunun çoğunlukla 2 ila 5 yaş arasındaki erken çocukluk döneminde başladığını belirtti.

Bununla birlikte, nadiren daha küçük bebeklerde veya daha büyük çocuklarda da ilk tanının konulabildiğini ifade etti.

“ANTİBİYOTİK TEDAVİSİNİN YERİ YOKTUR”

PFAPA'nın bir enfeksiyon hastalığı olmadığını belirten Aliyev, bu nedenle hastalığın ataklarında rutin antibiyotik kullanımının etkili olmadığını söyledi.

Aliyev, hastalığın değerlendirilmesi sırasında FMF gen taşıyıcılığı durumunun da dikkate alınabildiğini ve bunun tedavi yaklaşımını değiştirebildiğini ifade etti.

Aliyev ayrıca bazı probiyotiklerin PFAPA tedavisinde fayda sağlayabildiğini ve bazı hastalarda hastalığın tamamen geçmesine katkıda bulunduğunu belirtti.

3 GÜNDEN UZUN SÜREN ATEŞTE DOKTORA BAŞVURULMALI

Çocuklarda ateşin 3 günden uzun sürmesi, çocuğun belirgin şekilde halsiz düşmesi veya beslenememesi halinde en kısa sürede çocuk doktoruna başvurulması gerektiğini belirten Aliyev, tekrarlayan ateş nöbetlerinin de yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Aliyev, özellikle ateş nöbetlerinin belirli aralıklarla tekrarlaması, antibiyotik tedavisine rağmen ateşin düşmemesi, antibiyotik kullanılmadığında ateşin birkaç gün içerisinde kendiliğinden sona ermesi gibi durumlarda PFAPA ihtimalinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ateşle birlikte ağız yaralarının ortaya çıkması, boyunda ele gelen lenf bezlerinin bulunması, ateşin tek doz kortizon tedavisine çok hızlı yanıt vermesi ve boğaz kültürü (beta) testlerinin sürekli negatif çıkmasının da dikkat edilmesi gereken bulgular arasında olduğunu kaydeden Aliyev, bu durumlarda çocuğun Çocuk Romatoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...