Türkgün | Sağlık | Guatr Sandığınız Tek Hastalık Değil! Tiroit Sorunlarının Arkasında Bambaşka Gerçekler Olabilir

Guatr Sandığınız Tek Hastalık Değil! Tiroit Sorunlarının Arkasında Bambaşka Gerçekler Olabilir

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Gülçin Ecemiş, hipotiroidi konusunda önemli bilgiler paylaştı. Guatrın tek bir rahatsızlık olmadığının altını çizen Ecemiş, “Guatr terimi, pek çok farklı hastalığı kapsayan genel bir ifadedir” şeklinde konuştu.

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Gülçin Ecemiş, hipotiroidi konusunda önemli bilgiler paylaştı. Guatrın tek bir rahatsızlık olmadığının altını çizen Ecemiş, “Guatr terimi, pek çok farklı hastalığı kapsayan genel bir ifadedir” şeklinde konuştu.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Gülçin Ecemiş, guatrın yalnızca tek bir hastalığı ifade etmediğini vurguladı. “Toplumda guatr denildiğinde, sanki tek bir rahatsızlıkmış gibi yanlış bir inanış var. Oysa guatr terimi, birçok farklı hastalığı kapsayan genel bir tanımdır” ifadelerini kullandı.

GUATR TEK BİR HASTALIK DEĞİL, BİRÇOK RAHATSIZLIĞI KAPSIYOR

Liv Hospital Samsun Endokrinoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Gülçin Ecemiş, “Toplumda guatr denildiğinde, yalnızca tek bir hastalık akla geliyor ancak bu yanlış bir düşünce. Guatr terimi, tiroit bezinin tüm hastalıklarını kapsayan genel bir ifadedir. Bezin fazla çalışması, yetersiz çalışması, büyümesi ya da içinde nodül diye adlandırdığımız oluşumların ortaya çıkması gibi durumların her biri guatr nedeni olabilir” dedi.

Hipotiroidizm konusunda bilgi veren Uzm. Dr. Ecemiş, “Hipotiroidi, tiroit bezinin yeterince hormon üretememesi ve bu hormonların kana yeterli düzeyde salınamaması sonucu gelişir. Halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, baş ağrısı, kilo artışı, üşüme, kadınlarda adet düzensizlikleri (özellikle kanamanın artması ve uzun sürmesi), cilt kuruluğu, saç, kaş ve diğer kıllarda dökülme, tırnak kırılması, kabızlık, sesin kalınlaşması, terlemenin azalması, el-ayaklarda karıncalanma, yüz, kol ve bacaklarda şişlik, işitme kaybı, eklem-kas ağrıları, hafıza sorunları ve ruhsal değişiklikler görülebilir. Ancak hafif seyreden olgularda belirtiler çok hafif olabilir ya da hiç ortaya çıkmayabilir” ifadelerini kullandı.

“SİNİRLİLİK DE YAPABİLİR”

Hipertiroidiyi tanımlayan Ecemiş, “Hipertiroidi, tiroit bezinin aşırı çalışarak fazla miktarda hormon salgılamasıyla oluşur. Tirotoksikoz ise, fazla tiroit ilacı kullanımı veya tiroiditlerde olduğu gibi depolardaki hormonun aniden kana karışması sonucu ortaya çıkar. Her iki durumda da benzer klinik tablo görülür. Belirtileri arasında sinirlilik, aşırı heyecan, duygusal dalgalanmalar, kilo kaybı, sıcağa tahammülsüzlük, titreme, çarpıntı, saç dökülmesi, cilt ve tırnak değişiklikleri ile adet düzensizliği bulunur” şeklinde konuştu.

“NODÜLLERİN 3 KRİTİK ÖZELLİĞİ VAR”

Tiroit bezinde oluşan yumrulara “tiroit nodülü” denildiğini belirten Ecemiş, “Tiroit bezi hem büyük hem nodüllü ise bu duruma nodüler guatr; büyük ve birden fazla nodül varsa multinodüler guatr denir. Nodüllerle ilgili üç önemli konu vardır: Birincisi, nodülün kanser olup olmadığı; ikincisi, nodülün bağımsız çalışarak aşırı hormon üretip üretmediği; üçüncüsü ise büyük nodüllerin nefes borusuna baskı yapıp yapmadığıdır. Bu durumlar değerlendirildikten sonra uygun tedavi planlanmalıdır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...