23 Ekim 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Kan ve kemik kanseri tedavisinde yeni yöntem

Kan ve kemik kanseri tedavisinde yeni yöntem

Kan ve Kemik İliği Nakli Derneği, dünyanın önde gelen isimlerini İstanbul'da düzenlediği kongrede bir araya getirerek, Car-T tedavileri hakkında önemli bilimsel toplantılar gerçekleştiriyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kan ve kemik kanseri tedavisinde yeni yöntem
KAYNAK: Haber Merkezi

Kan ve Kemik İliği Nakli Derneği tarafından düzenlenen ve 30 Mayıs - 2 Haziran 2024 tarihleri arasında İstanbul Hilton Kozyatağı Hotel'de gerçekleştirilen kongre, toplamda 306 katılımcı ile başladı. Kongreye 247 sağlık uzmanı katılıyor. Üç gün boyunca, 19 oturum ve panelde bilimsel toplantılar yapılacak.

DERNEĞİN BAŞKANI PROF. DR. HAKAN GÖKER’İN AÇIKLAMALARI
Kan ve Kemik İliği Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan Göker, kongrenin önemini vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu: “2015 yılında hematoloji alanının önde gelen isimleri tarafından kurulan derneğimiz, bu alanda ülkemizin en önde gelen kurumu haline gelmiştir. Geçen 9 yıl içinde birçok genç hematolog eğitim faaliyetlerine katılmış, ulusal ve uluslararası dergilerde bilimsel makalelerini yayınlama fırsatı bulmuştur. Derneğimiz, uluslararası toplantıları takip ederek, gelişmeleri ve yenilikleri Türk hematologlarına hızla aktarmıştır. Özellikle Güney Kore Kan ve Kemik İliği Nakli Derneği ile karşılıklı olarak ortak oturumlar düzenlenmiş ve bilimsel verilerin paylaşımı sağlanmıştır."

Hakan Goker

KAN VE KEMİK İLİĞİ NAKLİ HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR?

Derneklerinin tıp açısından önemine de değinen Göker, şunları dile getirdi:

“Kök hücre nakli başlıca kan kanserleri dediğimiz akut myeloblastik lösemi (AML), akut lenfoblastik lösemi (ALL), lenf bezi kanserleri dediğimiz non-Hodgkin lenfoma (NHL), Hodgkin lenfoma, kemik iliği kanserleri dediğimiz multiple myeloma, kronik myelositik lösemi (KML), kronik lenfositik lösemi (KLL) ve myelodisplastik sendrom (MDS) tedavisinde kullanılmaktadır. Bu hastalıkların dışında, kansızlık yapan hastalıklar olan aplastik anemi, paroksismal noktural hemoglobinüri (PNH), hemoglobinopatiler (talasemi, orak hücreli anemi), primer amiloidoz, immün yetmezlik durumları ve kalıtsal metabolik hastalıklar kök hücre naklinin kullanılabileceği diğer klinik durumlardır.”

CAR-T TEDAVİLERİNDE ÖNEMLİ İSİMLER
Kongrede, özellikle yeni ve gelişen bir tedavi yöntemi olan Car-T tedavileri üzerine özel bir oturum düzenlenecek. Bu oturumda, A.B.D. Cleveland’dan Prof. Dr. Koen Van Besien, A.B.D. New York’tan Prof. Dr. Ok Kyung Chaekal ve A.B.D. Kansas’tan Prof. Dr. Suman Kambhampati gibi dünyanın önde gelen isimleri yer alacak.

GENÇ HEMATOLOGLARA FIRSAT
Kongrede, genç hematologların çalışmalarını sunmaları için iki ayrı sözel bildiri oturumu da düzenlenecek. Toplam 24 bilimsel çalışmanın değerlendirilmek üzere gönderildiği kongrede, genç araştırmacılar da kendilerini gösterme fırsatı bulacak.

TEDAVİNİN KULLANILDIĞI HASTALIKLAR
Prof. Dr. Hakan Göker, kök hücre naklinin kullanım alanlarına da değinerek şunları kaydetti: "Kök hücre nakli, başlıca kan kanserleri (AML, ALL, NHL, Hodgkin lenfoma, multiple myeloma, KML, KLL, MDS) tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca, aplastik anemi, PNH, hemoglobinopatiler, primer amiloidoz, immün yetmezlik durumları ve kalıtsal metabolik hastalıklar gibi birçok diğer klinik durumda da kök hücre nakli uygulanabilmektedir."

Kan ve Kemik İliği Nakli Derneği'nin düzenlediği bu kongre, tıbbi alanda büyük bir öneme sahip olup, Car-T tedavileri gibi yenilikçi yöntemlerin tartışılacağı ve gelecekteki tedavi yöntemlerine ışık tutacağı bir platform olarak dikkat çekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Iğdır'da 669 bin TL'lik sahte bankontlar ele geçirildi

Iğdır'da 669 bin TL'lik sahte bankontlar ele geçirildi