Gelecek yıl genel seçimlere hazırlanan Almanya’da Başbakan’ın kim olacağı tartışması gündemden düşmemektedir. Şansölye Merkel’den sonraki Almanya sadece Almanların değil, dünyanın merak konusu olmuştur.

Angela Merkel’in, yeniden aday olup olmayacağı sorularına net bir şekilde ‘kesinlikle hayır’ cevabı vermesi üzerine seçimlerde adayların kim olacağı boyutuna geçilmiş oldu. Bir sonraki seçimde aday olmayan Merkel, sağlık sorunlarına ve salgına aldırmadan adeta bir halef arama çabalarını sürdürmektedir. Bu tartışmalar sırasında ilk önce gözler, 2018 yılından Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanlığını Angela Merkel’den devralan ve Savunma Bakanı olan Annegret Kramp-Karrenbauer’a yöneldi. Hatta seçim zamanı tartışmasız önemli aday olarak görülen Annegret Kramp-Karrenbauer beklentilerin doğrultusunda CDU sevdalılarını memnun etmeyen açıklamalarda bulunarak aday olmayacağını bildirdi. Bununla yetinmeyen Kramp-Karrenbauer hatta parti liderliğinden de istifa etti.

Sebep ise Şansölye’nin veliaht prensesinin Thüringen eyaletinde aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partisi’yle birlikte hareket etmesi oldu. Yaşanan bu durumdan dolayı tepkiler sonucu istifasını açıklayan Kramp-Karrenbauer için bir açıklama da Merkel’den ‘Bu durum affedilemez’ şeklinde geldi. Elbette ki bu durum Merkel’i üzse de kendinden sonra aday arayışından vazgeçirmemiştir. Bu defa Merkel’e yakınlığıyla bilinen Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder’in adaylığı söz konusu olmuştur.

Merkel’in Başbakanlık döneminde ilk defa bir eyalet Bakanlar Kurulu toplantısına katılması, bu ihtimalin daha güçlü olmasını kanıtladı. Her ne kadar da erken olduğu için henüz bunu açıklamak istemeyen Merkel, Bavyera’da Herrenchiemsee Adası’ndaki tarihi sarayda bir araya gelmelerini bazı siyaset bilimciler, Söder’in adaylık sinyallerini vermesine vurguladılar. Aynı zamanda sarayda gerçekleşen bu görüşmeyi ‘kraliçe- veliaht buluşması’ gibi değerlendirenler de oldu. 2021 sonbaharında seçimlere giden Almanya, salgın ve mülteci sorunlarıyla beraber sandık başına gidecek.

Elbette ki bu süreçte bu sorunları nasıl çözebileceklerine dair fikirler de gidişatı etkileyecek unsurlardır. Şimdiye kadar baktığımızda ise kamuoyu yoklamasında Söder’in önde olduğunu görmekteyiz.