TÜRKİYE koronavirüs belasını en hafif şekliyle savuşturmaya yoğunlaştı, ama diğer taraftan da hayat devam ediyor. Alınan tedbirlere yenileri eklenirken, hayatın akışını kolaylaştırmak ve toplumun beklentilerine cevap verebilmek için de her imkân kullanılıyor. Bu virüs öyle bir şey ki, hiçbir ayrım yapmıyor. Kurallara uymayanı, en küçük bir ihmali bulunanı yakaladı mı kimliğine, işine, gücüne, kariyerine bakmadan saldırıyor. Dolayısı ile istisnasız hepimizin dikkatli olması, kurallara uyması gerekiyor.

MAĞDURİYETLER GİDERİLİYOR

Ülke ve millet olarak hayatımızı bu yeni duruma göre düzenlememiz şarttır. Nitekim, hükümet bu konuda çok önemli kararlar alıyor. Uzaktan eğitim başlatılmıştır ve ilk denemeler bazı küçük aksaklıklar olsa da, oldukça başarılıdır. Kısa zaman içinde çok daha iyi ve verimli hale gelecektir. Diğer taraftan evde kalma kuralına bağlı olarak, birçok kesim mağdur durumdadır. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için de çok yoğun bir gayret var. Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Paketi açıklandı. Sonrasında bankalarımız ödeme sorunu yaşayan müşterilerine kolaylıklar getiren kararlar aldı. Koronavirüs nedeniyle mücbir sebep hükümlerinden faydalanacak sektörler ve vergi mükelleflerinin listesi açıklandı ve bu listede olanların nisan, mayıs ve haziranda muhtasar ve KDV beyannamelerine ilişkin ödemeleri 6’şar ay ötelendi.

ŞARTLI SALIVERME İHTİYACI

Duruma göre, ihtiyaca göre mutlaka yeni kararlar da alınacaktır. Nitekim, MHP’nin genel seçimlerle birlikte gündeme getirdiği, sonrasında da bir kanun teklifi ile Meclis gündemine soktuğu şartlı salıverme düzenlemesi, koronavirüsün cezaevlerinde oluşturacağı tehlike ve doğuracağı sakıncalara bağlı olarak yeniden ele alınmaktadır. MHP’nin şartlı salıverme teklifi 4 temel sebebe dayanıyor. Bunlardan birincisi, Türkiye’nin yeni bir hükümet sistemine geçmiş olması ve bunun yeni bir toplumsal uzlaşı ve barış ortamının sağlanmasını zorunlu kılmasıdır. İkincisi, sosyo-ekonomik yapının son yıllarda bozulmasına bağlı olarak suç ve suçlu sayısında tam bir patlama yaşanması ve cezaevlerindeki doluluk oranının kapasitenin çok üzerine çıkmasıdır. Bu durum, istismar veya provokasyona bağlı olarak istenmeyen olayların gelişmesi gibi bir yüksek ihtimali de beraberinde getiriyor. Üçüncü sebep, suçlu da olsalar herkesin insan onuruna yakışır şartlarda yaşamasını sağlamanın devletin görevi olmasına dayalıdır. Cezaevlerinin doluluğu, insani şartları çok kötüleştirdiği gibi ıslah fonksiyonunun da kaybolmasına sebep olmaktadır. Dördüncüsü, FETÖ/PDY mensubu hâkim ve savcıların vermiş oldukları kararlar bugün de aynen geçerlidir. Bu kararların örgüt mensubu olmayan kişilere telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaşattığı ayrı ve acı bir gerçektir. Şimdi bunlara koronavirüs salgınının bu şartlardaki cezaevlerinde doğurabileceği olumsuzluklar da eklenmiştir ki, bu durumun hiçbir şekilde ihmale ve gecikmeye tahammülü olmadığı gibi, ivedi bir çözüm şarttır.

KAPSAM VE SÜRELER MAKUL

Bu acil ihtiyaca bağlı olarak şartlı salıverme düzenlemesi ivedilik kazanmıştır. AK Parti’nin hazırladığı taslak üzerinden MHP ile bir görüşme yapılmış ve bir noktaya gelinmiştir. AK Parti’nin diğer partilerle de görüşme yapması kendi bileceği iştir, ama MHP’nin ikili görüşmelerde mutabık kaldığı son taslak gayet makuldür ve yukarıda sıralamaya çalıştığımız gerekçeleri ve mevcut ihtiyacı karşılayacak niteliktedir. Kapsam ve süreler toplumun beklentilerine de, MHP’nin hassasiyetlerine de cevap verecek hale gelmiştir. İnfaz süreleri bir bölü ikiye getirilmiştir ve denetimli serbestlik 3 yıl olarak belirlenmiştir. 1 Mart 2020 ye kadar işlenen suçların kapsama dahil olacağı belirtilmektedir. Bu durum, MHP’nin teklifine oldukça yakındır.

BÜYÜK RAHATLAMA SAĞLANACAK

Kamu vicdanını rahatsız edecek suçların kapsam dışı bırakıldığı anlaşılmaktadır. Hazırlanan teklifin bu süre ve kapsamda olması durumunda hem Meclisten çıkması kolaylaşacak, hem de çok büyük bir rahatlama sağlayacaktır. MHP ile üzerinde mutabakat sağlanan taslağın bir teklif olarak cuma günü Meclise sunulması, önümüzdeki salı günü de gündeme alınması kuvvetle muhtemeldir. Bu düzenlemenin Meclisten geçmesine bağlı olarak 75 ile 100 bin arasında mahkûmun tahliye edilebileceği anlaşılmaktadır. Şu anda 300 bin civarında tutuklu ve hükümlünün cezaevlerinde bulunduğu düşünülürse, tahliyelerle birlikte çok büyük bir rahatlama sağlanacağı muhakkaktır.

TÜRKGÜN ÇALIŞANLARI

Böyle bir süreçte herkese görev düşüyor. Bizim görevimiz de okuyucularımızı ülke ve meseleleri konusunda bilgilendirmek, en doğru, en hızlı biçimde haber vermektir. Bütün TÜRKGÜN çalışanları büyük bir fedakârlıkla bu görevi eksiksiz biçimde yerine getiriyorlar. Çok genç bir gazete olmamıza rağmen, Türkiye’nin en iyi, en ciddi, en güvenilir yayın organları arasında ilk sıralarda yer almanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Bu vesile ile gecesini gündüzüne katan, büyük bir özveri ve emekle gazetemizi siz değerli okuyucularımıza ulaştıran bütün çalışma arkadaşlarıma, içtenlikle teşekkürlerimi sunuyor ve başarılar diliyorum.