Geçtiğimiz hafta bir işletim sistemi üreticisinin, spesifik sürümleriyle ilgili kurulum dosyalarının Rusya adreslerinden indirilmesini engellediği haberlere düştü. Daha önce de Github isimli kod deposunun Rus kullanıcılara erişimi kapattığını yine yazmıştık.

Bir Amerikan firması resmi olarak tarafı olmadığı bir savaş ile ilgili bu kararı aldığına göre savaşın resmi bir tarafı olsaydı neler yapabilirdi hayal gücünüze kalmış.

Herhangi bir yazılım ile ilgili teknik olarak şunların hepsi mümkün: Sürüm fark etmeksizin tüm güncellemeleri durdurma, göndereceği bir güncelleme ile sistemleri çalışmaz hâle getirme, kendi menşei ülkesinin yasalarına dayanarak sistemlerde arka kapılar açma ve benzeri. Kavgada yumruk sayılmazmış.

Diğer yandan Batı’nın ürettiği donanım parçalarına da muhtaç bir Rusya’nın son 6 aydır tabiri uygunsa “fellik fellik” her türlü işlemci, hafıza, bilgisayar için alım imkânlarını alternatif ülkeler üzerinden zorladığını duyuyoruz. Bu savaş uzadıkça onlar için etkileri de artacak. Örneğin Yandex ve benzeri uluslararası Rus şirketler için etkiler şimdiden ciddi boyutta.

Ülke olarak Rusya, elbette oyunu kurmuş, bu savaşın etkilerinin ve bu savaş sonunda kazanımlarının karşılıklı analizini yapmıştır. Sınırlı açıklıkta, tarihinde ayrı bir kutup olarak tanımlanmış ve ötekileştirilmiş bir ülke olarak Rus halkı buna belki katlanabiliyordur?

Bu yazının tamamını Rusya yerine kendi ülkemizi koyarak okuduğunuza eminim. Yıllardır Batı blokunun bir parçası olan Türkiye, halkının kabullenme gücüne ve kurduğu oyuna göre sadece askerî değil sivil alanda da yabancı ürün ve sistem bağımlılığı ile ilgili gelecek planını uygulamaya hızla devam etmelidir.