Sedef nedenleri

Sedef hastalığı otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemiyle ilgili bir sorun olduğunda ortaya çıkar.

Bağışıklık sistemi, T hücreleri olarak bilinen bir tür hücreyi içerir. Bir tetikleyici, bu hücrelerin bir enfeksiyonla savaşıyor ya da yarayı iyileştiriyormuş gibi davranmalarına neden olur. Enflamasyona neden olan kimyasallar üretirler. Sedef, bu cilt hücrelerinin aşırı büyümesine ve iltihabına yol açar.

Normalde, cilt hücreleri kendilerini değiştirmek için yaklaşık 21 ila 28 gün sürer, ancak, sedef hastalığı olan hastalarda, yaklaşık 2 ila 6 gün sürer. Bu reaksiyonu tetikleyen şey açık değildir, ancak sedef hastalığı olan insanlar stres ve kaygı, ciltte yaralanma, enfeksiyon ve hormonal değişikliklerin alevlenmeye yol açtığını görebilir.

Onu tetikleyebilecek ilaçlar arasında lityum, antimalaraller, kinidin ve indometasin bulunur. Bazı insanlar sedef hastalığını alerjiler, diyet ve hava ile ilişkilendirir, ancak bu kanıtlanmamıştır ve bulaşıcı değildir.

Risk faktörleri

Kalp-damar hastalıkları ve metabolik sendromu olan

Ciltte travma

Aile öyküsü

Sedefli yakın akrabası olan her 3 kişiden 1'i durumu geliştirecektir. Eğer bir ebeveynin sedef hastalığı varsa, çocuğu yüzde 10'luk bir şansa sahiptir ve her iki ebeveyn de varsa şansı yüzde 50'dir.

Bu, sedef hastalığında bir genetik bileşene işaret eder, ancak bir çevresel faktör aktif hale gelmesi için tetiklemediği sürece, hastalık ortaya çıkmayabilir. Nüfusun en az yüzde 10'unun sedef hastalığına neden olan gene sahip olduğu düşünülüyor, ancak insanların sadece yüzde 2 ila 3'ü bunu geliştiriyor.

Genç insanlar arasında, sedef hastalığı bir enfeksiyondan sonra ortaya çıkabilir. Sedef hastalığı olan gençlerin yüzde 33 ila 50'si bir kulak ağrısı, bronşit veya bademcik iltihabı gibi bir solunum yolu enfeksiyonunun ardından 2 ila 6 hafta arasında bir alevlenme görecektir.

Sedef teşhisi

Doktor belirtilere bakar ve kişisel ve aile öyküsü hakkında sorular sorar ve cilt biyopsisi yapabilir. Sedef hastalığı için bir kan testi yoktur.

Sedef tedavisi

Bir teşhis doğrulanırsa, tedavi durumun türüne ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Ana seçenekler topikal terapi, sistemik terapi ve fototerapidir.

Topikal tedavi

Topikal tedavi doğrudan cilde uygulanır. Genellikle tedavinin ilk ayağıdır ve amaç cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatmak ve iltihaplanmayı azaltmaktır. Kaşıntıyı azaltmak için aşağıdakiler kullanılabilir:

Bir keratolitik ürün dökülme cildinin giderilmesine yardımcı olabilir. OTC seçenekleri salisilik asit, laktik asit, üre veya fenol içerebilir.

Kalamin, hidrokortizon, kafur, difenhidramin hidroklorür (HC1), benzokain ve mentol gibi OTC ürünleri yardımcı olabilir, ancak bunlar da cildi kurutabilir.

Sistemik tedaviler

Sistemik tedaviler vücut sistemi üzerinden çalışır. Bazıları tüm sistemi etkiler ve orta ila şiddetli sedef ve psoriatik artrit hastaları için kullanılır. Bunlar ağızdan veya enjeksiyonla alınır ve asitretin, siklosporin ve metotreksat içerir.

Biyolojik ilaçlar bir tür sistemik tedavidir. Biyolojik, laboratuarda yetişen canlı hücrelerden elde edilen protein bazlı bir ilaçtır.

Fototerapi

Fototerapi ışık tedavisidir. Deri, doktor muayenehanesinde veya evde düzenli olarak ultraviyole ışığa maruz kalmaktadır. Bu tıbbi gözetim altında yapılır.

Sedefle mücadele yöntemleri

Sedef hastalığından kaçınmak mümkün değildir, ancak bazı stratejiler insanların bununla başa çıkmalarına yardımcı olabilir.

İpuçları:

  • Yoga, egzersiz, meditasyon veya her ikisini yaparak stresi azaltmak

  • Dengeli bir diyet almak ve sağlıklı bir kiloyu korumak

  • Gıda tetikleyicilerini tanıma ve bunlardan kaçınmak

  • Benzer deneyime sahip başkalarıyla konuşmak için bir destek grubuna veya bloga katılmak

  • Sigara içmemek veya alkol kullanmamak

  • Cildi nemli tutmak

  • 10 dakikaya kadar soğuk bir duş almak veya soğuk bir paket kullanmak: Cildi kurutabilecekleri için sıcak duşlardan kaçının

Editör: Haber Merkezi