Hafta sonu başlayacak futbolumuzun ikinci devre maçları için hakemler de hazırlanıyor. Dün akşam TFF Riva tesislerine giriş yapıp, bugün sabah yapılacak kondisyon testi ve resmi açılış programı ile seminer devam edecek. Hakemler için sadece 1,5 gün sürecek olan bu seminerin ne kadar faydalı olacağını 2. yarı maçları ile göreceğiz. Seminerin sadece 1 saatlik bölümünün basına açık olması ise enteresan. Halbuki verilen eğitimlerin, yapılan yorumların basına açık olması, hatta televizyonlardan canlı yayınlanması tüm futbol ailesi ve spor severler için çok büyük bir eğitim olabilirdi. Şeffaflığın ön planda olması gereken bir dönemde, gizli oturumda eğitim yapmanın kafalarda soru işaretleri yaratacağı nasıl düşünülemez?

SINAVSIZ TERFİLER

Yılın son günü yapılan yarım günlük kurs sonrasında üç hakemimiz daha Süper Lig kadrosuna terfi ettiler. Genç kardeşlerimi tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Ancak dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir uygulama ile atletik test ve yabancı dil sınavı yapılmadan Süper Lig kadrosuna hakem alan MHK ve bunu onaylayan TFF de ayrı bir kutlamayı hak etti !

KATAR’DA YENİ UYGULAMA

VAR sistemi birçok tartışmayı beraberinde getirmesine rağmen, ofsayt pozisyonlarında %100 e yakın oranda doğru tespitler yapıyor. Ancak zaman zaman kamera açılarından dolayı da sıkıntı yaşanmıyor değil. 2022 Dünya Kupası’nda uygulanacak yeni teknoloji ile kamera açılarının handikapı da ortadan kalkacak. FIFA Hakem Kurulu Başkanı Pierluigi Collina, Katar’da yeni ofsayt teknolojisinin kullanılacağını açıkladı. Buna göre En az 10 kamera, saniyede 50 kez oyuncuların vücudunun 29 noktasını tespit edecek, yazılım verileri de görüntüleri gerçek zamanlı olarak analiz edecek, pasın olduğu anı ve oyuncuların pozisyonlarını mükemmel bir şekilde hesaplayacak. Sistemde kırmızı mavi çizgileri otomatik olarak çizeceğine göre hata olma ihtimali de ortadan kalkmış olacak.