Aralık ayından bu yana 5 bin 436 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgının yeni merkez üssünün Avrupa olduğunu dün açıklarken ABD Başkanı Donald Trump da ülke genelinde acil durum ilan edildiğini bildirmişti. Geçtiğimiz günlerde Kanada Başbakanı Justin Thredeau'nun eşinde tespit edilen corona virüs vakası ise dünya gündemine oturmuştu.

Kanadalı bilim insanları: Başarılı bir şekilde izole ettik
Kanada'dan son gelen son dakika haberi ise yüreklere adeta su serpti. Üç farklı üniversitede görevli bilim insanları, virüsün başarılı bir şekilde izole edildiğini duyurdu. Araştırmacılar iki örnekten aldıkları corona virüsü izole etti ve ardından güvenli bir muhafaza tesisinde yetiştirdi.

Virüsü başarı ile izole eden ekip tarafından yapılan açıklamada, "Laboratuvarda geliştirilen kopyalar bilim insanlarının hastalığı daha iyi çözümlemek, tedavi etmek ve test etmek için fırsat olacaktır. Aşı üretiminde de fırsat sunacaktır." denildi.

The Independent'te yer alan habere göre, araştırmada görev alan Dr. Arinjay Banerjee, "SARS-CoV-2 (Covid-19) virüsünü başarılı bir şekilde izole ettik. Böylelikle, araştırmalarımıza devam edeceğiz. Bu sayede daha çok virüs üreterek hastalığın biyolojisini daha iyi öğrenebiliriz, daha etkileşimli bir şekilde çalışabiliriz" sözlerini kullandı.

Sunnybrook'ta mikrobiyolog ve bulaşıcı hastalıklar doktoru Dr. Samira Mubareka, "Bu pandemiye çözüm geliştirmek için bazı kilit araçlara ihtiyacımız var. Acil müdahale çok önemli olmakla birlikte, daha uzun vadeli çözümler bu yeni virüse yönelik temel araştırmalardan gelecek" ifadelerini kullandı.

Sunnybrook'ta klinik mikrobiyolog olan meslektaşı Dr. Rob Kozak ise, "Birinci sınıf kurumlardan araştırmacılar sadece birkaç hafta içinde kendiliğinden bir dayanışmayla bir araya gelip birkaç hafta içinde virüsü başarılıyla izole etti. Bu işbirliği yaptığımızda başarabileceğimiz şaşırtıcı şeyleri gösteriyor" diye konuştu.

Avustralya ve İtalya'daki araştırma ekipleri de laboratuvarlarda virüs örneklerini izole eden ve yetiştiren ekipler arasında bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi