SOSYAL Güvenlik Kurumu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından pek çok kesime karşılıksız destek yapılmaktadır. Yaşlılara, hastalara, başkasının bakımına muhtaç, yani yoksul ya da kimsesi olmayanlara, asker ailelerine, asker çocuğuna, yetime, doğum yapanlara, eşi vefat edene ve aile bütçesine destek olmak isteyen düşük gelirli vatandaşlara destek sağlanıyor. Bu yardımların çoğuna bir kimlikle başvurmak yetiyor. İşte ihtiyaç sahipleri açısından çok önemli olan destekler...

2022 Sayılı Kanun kapsamında primsiz ödemeler tarafından yapılan yardımlar: Yaşlı aylığı (65 yaş aylığı), yüzde 40-69 arası engelli aylığı, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı, 18 yaş altı engelli yakını aylığı. Bu aylıkları almak için öncelikle gelir testi yapılıyor. Gelir testi değerlendirmesi, hanedeki bireylerin geliri, serveti ve harcamaları dikkate alınarak yapılıyor. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden (2019 için 609 liradır) az olması gerekiyor. Bu değerlendirmede ikamet edilen konut, hesaplamaya dâhil edilmez. Yaşlılara 637 lira, engellilere 483-724 lira arasında ödeme yapılıyor.

Doğum yardımı: Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus ödeniyor. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılıyor. Ödeme 1 ay içinde yatıyor ve PTT’den çekiliyor.

Dul ve muhtaç kadınlara yapılan yardım: Eşi vefat eden ve SGK’sı olmayan muhtaç kadınlara, aylık 275 TL olmak üzere iki ayda bir 550 TL tutarında yardım aktarılıyor.

Evde bakım ücreti: Engellisi bulunan ve bakımını üstlenen akrabasına ve yakınına yapılan ödemedir. Bu aylığın alınabilmesi için engel oranının en az yüzde 50 ve ‘Ağır engelli’ ibaresi bölümünün ‘evet’ olarak işaretlenmesi gerekiyor. Ayrıca kişi başına düşen gelir 1.705,32 liranın altında olmalı. Aylık ödeme 1384 lira olan yardım için başvuru, ikametgahın bulunduğu yerdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne yapılacak.

Kendi işini kurmak isteyen ev hanımlarına yapılan destek: Ev kadınlarına kendi işini kurabilmesi için 15 bin liraya kadar faizsiz ve uzun vadeli kredi imkânı tanınıyor. Bu kredi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yoksul ailelere ‘Gelir Getirici Projeler’ adı altında sağlanıyor. Amaç, yoksul birey ya da hanelerin kendi geçimlerini sağlayacak iş kurmaları ve gelir elde etmeleri.

Eş ve anneye, asker yardımı: Askere giden kişi evli ise resmi nikahlı eşine, bekar ise annesi, anne hayatta değilse babası başvuru yapabiliyor. Aylık 275 TL olan ödeme, 2 ayda bir 550 TL olarak PTT’ye yatırılıyor. Başvurular, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılıyor.

Anne ve babası olmayan yetim çocuklara yardım: Çocuk başına aylık 100 TL olmak üzere her iki ayda bir 200 TL ödeme yapılır. Bu yardım, annesi, babası veya her ikisi de vefat etmiş olan 18 yaşın altındaki çocuklara ödeniyor.

Eğitim yardımı: Ödeme tutarı, ilkokula giden kız çocukları için aylık 40 TL, erkek çocukları için 35 TL. Liseye giden kız çocukları için aylık miktarı 60 TL, erkek çocukları için 50 TL. Ödemeler 2 aylık olarak PTT hesaplarına yatıyor. Yardım için hanedeki hiç kimsenin SGK kaydı olmaması gerekiyor.