Siber saldırı nedir, neden yapılır? Teknolojinin her alanda hızla kullanılmaya başlaması, birtakım güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bugün Türk Telekom ve Garanti Bankası’nın yaşadığı kısa süreli erişim sorunu paniğe neden oldu. “Türkiye’ye siber saldırı mı yapılıyor?” sorularıyla birlikte, adı geçen kurumlardan da açıklamalar arka arkaya geldi. İşte o açıklamalar ve siber saldırı hakkında merak edilenler…

SİBER SALDIRI NEDİR?

Günümüzde teknoloji muazzam bir hızla ilerlemekte ve bunun bir sonucu olarak da bazı sorunlar artmaktadır. Bu olaylardan bir tanesi de siber saldırı yani başka bir deyişle sanal saldırıdır. Siber terimi sibernetik kökeninden gelmektedir. İlk olarak 1958 yılında, canlılar ve/veya makineler arasındaki iletişim disiplinini inceleyen Sibernetik biliminin babası sayılan Louis Couffignal tarafından kullanılmıştır. Siber saldırı; bilgisayar ve İnternet alanında uzman kişiler tarafından devlet, polis, jandarma, banka veya şahısların bilgisayar sistemlerine, hesaplarına zarar vermek amacıyla gerçekleştirilen bir çeşit elektronik saldırı biçimidir. Siber saldırı sonucunda ele geçirilen hesaplardaki bilgiler deşifre edilebilir, önemli bilgiler ( kredi kartı bilgiler, hesap bilgileri, ülke güvenliği için gerekli bilgiler ) zararlı kişilerce ele geçirilebilmektedir.

SİBER SALDIRI NASIL YAPILIR?

Siber saldırı çok çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Solucanlar, trojenler, virüs indirmesine olanak tanıyan sahte mailler ve çeşitli yöntemlerle her gün yüz binlerce siber saldırı gerçekleştirilmektedir. Siber saldırıların sonuçları tahmin ettiğimizden de büyük olabilir.

Siber saldırı iki şekilde olur.

İlkinde kişilerin şifreleri ele geçirilir, web sitelerine yönelik saldırılar düzenlenir, virüs taşıyan mesajlar ve spam mesajlar yollanarak elektronik saldırı uygulanır.

İkincisi daha tehlikeli bir saldırıdır.

Burada tamamen kişiyi aşağılamak, küçük düşürmek, onu zor durumda bırakmak için psikolojik bir saldırı uygulanır.

Örneğin bir ilin elektrik altyapısına yapılan bir saldırı sonucu tüm ilin elektriği gidebilir ve bunun akabinde milyonlarca lira zarara sebep olabilir ya da şehrin ulaşım hatlarına yapılan bir saldırı sonucu tüm trafik felç olabilir, toplu ulaşım araçları taşınmaz hale gelebilir. Bu sebeplerden dolayı artık günümüzde şirketler veya devlet siber güvenliğe oldukça fazla önem vermekte ve bunun için elemanlar yetiştirerek güvenliği sağlamaya çalışmaktadırlar. Günümüzde siber güvenliğe milyonlarca lira yatırım yapılmaktadır.

TÜRKİYE’YE SİBER SALDIRI MI YAPILIYOR?

GARANTİ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Garanti Bankası tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Dijital hizmetlerimize yönelik yoğun internet trafiği nedeniyle dijital kanallarımızda erişim sıkıntısı yaşamaktayız. İnternet servis sağlayıcılarımızla beraber sorunu gidermek için çalışıyoruz. Müşterilerimizin yaşadığı mağduriyet için özür dileriz.

TÜRK TELEKOM: ZAMANINDA MÜDAHALE ETTİK… HER ZAMAN OLABİLİR

Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç da bir açıklama yaptı. Türk Telekom’un açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Dünyada pek çok kurumun hatta devletlerin maruz kalabildiği siber saldırılardan birini biz de ülkemizdeki bazı kuruluşlara yönelik olarak yaşamak durumunda kaldık. Saldırı, Türkiye’nin bilgi, iletişim ve teknoloji şirketi Türk Telekom’un alanında yetkin siber güvenlik uzmanları tarafından zamanında müdahale edilerek durdurulmuştur.

Ülkemizin en büyük Siber Güvenlik Merkezine sahip olan şirketimizin aldığı önlemlerle yurt içi ve yurt dışı internet trafiği herhangi bir olumsuzluğa meydan vermeksizin normal seyrinde devam etmektedir. Diğer operatör ve servis sağlayıcılarını da etkilemiş olan saldırıya karşı bu kuruluşlar da bildiğimiz kadarıyla gereken çalışmaları yürütmektedirler. Benzer durumlar her zaman olabilir. Önemli olan buna karşı hazırlıklı olmaktır. Türk Telekom’un her türden saldırıya karşı savunma sistemi sağlamdır… Vatandaşlarımızın iletişim teknolojilerinden huzur içinde yararlanması birinci önceliğimizdir…”

 

Editör: Haber Merkezi