TÜRKGÜN ÖZEL HABER

GEÇTİĞİMİZ gün Antalya’ya yolculuğum sırasında Afyon’da mola verip, hep merak ettiğim termal tesislerden faydalanmak istedim. Kışın gelmesiyle birlikte şifalı suyun keyfine ailecek varmak istedik. Fırsat bu ya, hazır gelmişken sektör ve termal turizm hakkında bir bilenle konuşalım istedim. Bu sebeple, Aforia Termal Tesisler’in işletme müdiresi Filiz Pakyürek ile bir araya geldik... Filiz Pakyürek, Afyon’da şifalı suların dünyada çok önemli bir yere sahip olduğunu söylüyor. Öyleki, içeriğinde barındırdığı 5380 mineral ile içtiğimiz sodadan daha fazla içerik barındırdığını ve Fransa’dan sonra dünyada ikinci sırada yer aldığını vurguladı.

MİNERALLİ TOPRAK

Termal turizmin, sağlık ve dinlenme amaçlı olduğunu dile getiren Pakyürek, “Tesisler, masajları ve kaynak sularıyla öne çıkar. Dinlenmiş, dinç bir vücuda sahip olmak için kullanılır. Bölgemizin toprağı bile mineralli. Bu sebeple çamur masajları revaçta. Doktorların da alternatif tıp yönünde tavsiyeleri olduğu halde, Türk toplumu, nedense bu sektörü, yaşlıların tercih ettiğini zannediyor. Bulgar bir müşterimiz, çocuk yaşlarda kaynak suları kullanmaya başladıklarını, yaşlandıkları zaman, bunun etkisini gördüklerini söyledi. Yurt dışında çok yaygın, ancak Türkiye’de yeterince bilinçli olmadığımızdan, orta yaş ve üstünün kullandığı bir turizm şekli olduğunu varsayıyoruz” dedi.

BEBEKLER BİLE FAYDALANIYOR

Mineralli suların vücuda anında etki ettiğini hatırlatan Filiz Pakyürek, tavsiyelerinin 21 kür olduğuna dikkat çekti. Kısa süreli konaklamalarda 21 kürü, kalınan gün sayısına bölerek tamamladıklarını anlattı. Misafirlerine en az 20 dakika kalmalarını, sudan çıktıktan sonra ise hemen duş almamalarını önerdiklerini böyleyen Pakyürek önemli detaylar da verdi. “Mineralli suyun etkisiyle kan dolaşımı artar. Antioksedanlar dışarıya çıkmaya başlar. Bazı kişilerin ‘Bana iyi gelmedi’ diye zannettikleri şey, aslında sağlıklarına kavuşmalarıyla birlikte yaşadıkları bir süreç. Metabolizma hızlanır, eklem ağrıları ortadan kalkmaya başlar. Afyon’da bebekleri, kemikleri güçlensin diye suya sokarlar. Tansiyon hastaları ve kalp hastalarının biraz daha dikkatli ve gözetim altında kullanmaları gerekiyor. Ayrıca kullanım sırasında toksinler atıldığı için, bol su alınması gerekiyor. Bakanlıktan yeterli desteği alamadıklarını ve Türkiye’nin bu konuda çok geri kaldığını anlatan Pakyürek, yurt dışında alternatif tıp desteklerinin çok daha fazla olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de turizm sadece sahil kesimlerinden ibaret değil diyen Pükyürek Yurt dışından gelen taleplerin yeterli olmadığını dile getirdi. Pakyürek ayrıca Afyon’un eğlence anlamında olmasa da genel anlamda ihtiyaçları karşılayacak konumda olduğunu vurguladı.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

KAPLICALAR doktor kontrolünde uyguladıkları termal tedavi yöntemleri ile iki ana mekanizmada etkili olurlar. Su içindeki mineral ve gazların deri yolu ile emilmesi, suyun sıcaklığı ve çevre faktörleri ile kan dolaşımı ile metabolizmanın hızlanması şeklinde etkili olurlar. Genel olarak:

• Genel durumda düzelme
• Kan dolaşımını arttırma
• Solunumun hızlanması
• Vücut ısısını arttırma
• Organ işlevlerini arttırma
• Ağrıların azalması
• Kas spazmlarının giderilmesi
• Hareket kabiliyetini arttırma
• Bozulmuş hormon ve sinir dengelerini düzeltme
• Eklem ve kaslardaki kalıcı sorunların önlenmesi
• Psikolojik iyileşme gibi etkileri vardır

Maden ve gazlar ile yüklü, şifa kaynağı termal sular, kaplıca tesislerinde binlerce insanın hastalığına çare olmaya devam ediyor. Türkiye’nin zengin termal kaynağından yararlanmak için şehirlere göz atmanız yeterli.

TERMAL SU NEDİR?

SÖZLÜKTE “sıcak kaplıca suyu” ve “sıcak kaplıca suyundan yararlandıran kuruluş” anlamlarına gelmektedir. Araştırmalar sonucunda, çeşitli hastalıkların tedavisine iyi geldiği anlaşılan ve iyonlarla yüklü maden sularının karşılığı olarak görürüz termali. Yerin altından 20°C ve üzerinde çıkan, çeşitli gazları, mineralleri, tuzları ve radyoaktif maddeleri içeren yer altı kaynaklarına termal denir. Kaplıcalar ile karıştırılan termal kavramı, suların özellikleri açısından verilen genel bir isimdir aslında. Maden sularının yeryüzüne çıktığı kaynağın çevresine kurulan tesislere kaplıca denmektedir.

TERMAL SÜREÇ

TERMAL suların, çatlaklardan sızan yer üstü sularının, yolu üzerindeki minarelleri eriterek derinlerdeki ısınmış katmanlara ulaştığı ve buradaki sıcaklığın etkisiyle buharlaşıp yoğunlaşarak yeryüzüne geri döndüğü söyleniyor. Yaklaşık 15 milyon insan termallerden yararlanıyor. Tesislerin politikalarına, suyun özelliklerine göre değişen kullanım yöntemleri her kişide farklı etki gösterebiliyor.

Başlıca kullanım amaçları:

* Banyo
* İçme
* Solunum yolu
* İklim kürü
* Çamur banyosu
* Rehabilitasyon
* Beden eğitimi
* Masaj

Editör: Haber Merkezi