Türkiye’ye ait SİHA’ların işgalci Ermenistan’a karşı kullanılması, rahatsız etti. Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau'dan ilginç bir çıkış geldi.

Açıklamada aynı zamanda bir itiraf da yer aldı. Ermenistan’ın komşusu Azerbaycan’ın topraklarıın 30 yıl boyunca işgal etmesine ses çıkarmayan Kanada, bu toprakların meşru bir askeri harekatla kurtarılmasından rahatsız olduğunu da duyurdu. Bakan Garneau kararın söz konusu ekipmanların Dağlık Karabağ’da Ermeni güçlerle savaşan Azerbaycan ordusu tarafından kullanıldığının tespit edilmesinin ardından alındığı açıklandı.

Garneau yaptığı yazılı açıklamada “Bu kullanım Kanada’nın dış politikası ve Türkiye’nin verdiği son kullanıcı garantileri ile uyumlu değil,” ifadelerine yer verirken bu endişelerinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu’na iletildiğini aktardı.

Garneau yeni askeri ürün ve teknoloji ihracatlarına izin vermeden önce son kullanıcı garantilerinde tutarlılık sağlamak için Türk yetkililerle karşılık güven oluşturma adına diyalog mekanizması kurmak istediklerini vurguladı.

Özellikle savunma sanayi ürünlerinin ihracatında kullanılan son kullanıcı sözleşmeleri satılan teknolojilerin son kullanıcısının kimler olacağının açık bir şekilde bildirilmesini garanti altına alıyor. Savunma firmaları bu sözleşmelere dayanarak hükümetlerden ihracat izinleri alıyor. Türkiye’ye satılan İHA ekipmanlarının ihracat lisansları ekim ayında askıya alınmıştı.

Mustafa Varank haberi yalanladı
BBC Türkçe'nin SİHA ile ilgili haberine tepki gösteren Bakan Varank, 'Sevinçleri kursaklarında kalsın diye söyleyeyim: Türkiye'nin Kanada'dan ithal ettiği herhangi bir SİHA parçası yok' dedi.

Editör: Haber Merkezi