Yıldıray Çiçek / TÜRKGÜN

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik tedbir kararları ve iyileştirici adımlar sonrası dövizin dizginlenmesi piyasaları rahatlattı. Muhalefetin dolar yükselirken yaptığı çamurluğu, dolar düşerken de yaptığına bakmayın, doların dizginlenmesi en azından ekonomik kaosun önüne geçti ve Türk lirası yeniden değer kazandı. Dolar artışının dizginlenmesi aynı zamanda zam furyası için bahane arayanları durdurdu. Doların yükselmesi sebebiyle zam üstüne zam yapanların bahanesi de elinden alınmış oldu.

Doların dizginlenmesinden önce asgari ücrete %50 oranında zam yapılmıştı. Şimdi bir de dolar artışı sebebiyle özellikle son iki-üç ayda kiminin mecburiyetten, kiminin fırsatçılık kollamasından dolayı yapmış olduğu zamlara tekrar düzenleme yapılırsa, asgari ücrete yapılan zammın anlamı etkisini o zaman daha iyi gösterecektir.

Şu an vatandaşın hükümetten en büyük beklentisi özellikle son iki-üç ayda her ürüne yapılan aşırı zamların tekrar indirilmesi ve makul noktaya çekilmesi yönündedir. “Dolar arttı, o yüzden zam yaptım” diyenlerin şimdi bu manada bir bahanesi kalmadığına göre yavaş yavaş doların düşmesini de göz önüne alarak fiyatlarını yeniden düzenleyip, vatandaşın canını yakan fiyatlarda ciddi bir düzenleme yapılmalıdır.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin dövizin düşmesi sonrası fiyatlarda indirime gitmeyenlere ‘’Döviz fiyatı yükselirken fiyatlamayı bir ötesiyle yaptılar. Şimdi fiyatlar toparlanırken fiyatları çekmeyenlere sesleniyorum. Fırsatçılık yaparsan, bu ülkeyi tehlikeye sokarsan bundan sonra Hazine ve Maliye Bakanlığının nasıl bir bakanlık olduğunu anlarsın’’ şeklinde seslenmesi bu manada muhataplarına önemli bir mesaj olmuştur.

Bu sözün içeriği hem uygulanmalı hem takipçisi olunmalıdır.

Millet-devlet dayanışmasında bir seferberlik başlatılarak fedakârlıklar birbirini tetikleyici olmalıdır. Döviz fiyatlarının yükselmesi bahanesiyle iğneden ipliğe her şeye zam yapanların, şimdi aynı oranda döviz fiyatlarının düşmesiyle fiyatlarda indirime gitmesi elzemdir. Mantıklı ve ahlaklı olan budur. Bunun dışında zamda ısrar edenler hem mantıksız hem ahlaksız davranmış olacaktır.

Özellikle büyük market zincirleri başta olmak üzere, temel ihtiyaç merkezleri hiç zaman kaybetmeden yaptıkları zamlara yönelik indirim düzenlemelerini yapmalıdır. Vatandaşın belini büken bu durum iyileştirildiğinde toplum maddi ve manevi olarak bir rahatlığa erecektir. Hükümetin her alanda ekonomik önlemleri, tedbirleri ve iyileştirici kararları, bu alanda da etkisini gösterirse Türk milleti daha huzurlu hâle gelecek ve istismarcıların tetiklemeye çalıştığı kaos ve krizin önüne geçilecektir. Vatandaşımız zamlar konusunda da müjdeli haberleri beklemektedir.

Editör: Haber Merkezi