Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Terörsüz Türkiye sürecinde sporun birleştirici gücüne dikkat çekerek, “Daha önce Cudi Dağı'nda roket sesleri varken şimdi raket sesleri var” dedi. Zonguldak’ta konuşan Bak, gençlere yönelik spor yatırımları, öğrenci yurtları, burs ve kredi destekleri ile yüzme havuzu projeleri hakkında bilgi verdi.
“Sporun birleştirici ve iyileştirici gücüne inanıyoruz”
Terörsüz Türkiye sürecinin başarılı olması için teşkilatlarla birlikte sahada çalıştıklarını belirten Bakan Bak, vatandaşlarla yüz yüze görüşerek sürece katkı sunmaya gayret ettiklerini ifade etti.
Bak, sporun gençleri bir araya getiren önemli bir araç olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“40-45 yıllık bir terör sorunundan çıkarak geleceğe güvenle yürümek açısından da önemli bir proje. Biz özellikle sporun birleştirici gücüne, iyileştirici gücüne inanıyoruz ve bu nedenle de pek çok spor faaliyetiyle beraber gençlerimizin kaynaşmasına imkan sağlayacak projeleri gerçekleştiriyoruz. Daha önce Cudi Dağı'nda roket sesleri varken şimdi raket sesleri var. Yani orada spor aktiviteleri var. Şırnak'ta, Hakkari'de, Diyarbakır'da, Van'da her yerde spor faaliyetleriyle beraber biz sahadayız.”
“Türkiye, bölgesinde ve dünyada önemli bir ülke”
Türkiye’nin zorlu bir coğrafyada bulunduğunu belirten Bakan Bak, Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail, ABD ve İran arasındaki çatışmalar ile Hürmüz Boğazı’ndaki sorunlara değindi.
Dünyada ciddi jeopolitik gelişmeler yaşandığını söyleyen Bak, Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada önemli bir konumda olduğunu ifade etti. Savunma sanayisine yapılan yatırımlara da dikkat çeken Bak, Türkiye’nin gücünü teşkilatlarından ve milletinden aldığını belirtti.
“880’e yakın yurtta 1 milyon öğrenci barınıyor”
Türkiye’deki öğrenci barınma sistemine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Bak, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü bünyesinde yaklaşık 880 yurtta 1 milyon öğrencinin konakladığını söyledi.
Yurt ücretlerinin 1.300 ila 1.500 lira arasında olduğunu belirten Bak, öğrencilerin modern tesislerde barındığını, kahvaltı ve akşam yemeğinden ücretsiz yararlandığını kaydetti.
Burs ve kredi desteği hakkında da bilgi veren Bak, yaklaşık 650 bin öğrencinin burs, 850 bin öğrencinin ise kredi aldığını ifade etti. Başvuran öğrencilere kredi imkânı sağlandığını belirten Bak, kredi faizinin kaldırıldığını ve geri ödemelerin mezuniyetten iki yıl sonra başladığını söyledi. İşe başlamayan öğrencilerin dilekçeyle ödeme ertelemesi talep edebildiğini de sözlerine ekledi.
Yüzme havuzu sayısı 1000’e çıkarılacak
“Yüzme Bilmeyen Kalmasın” projesi kapsamında Türkiye genelinde yaklaşık 700 yüzme havuzunun yapıldığını belirten Bakan Bak, 150 havuzun inşaatının sürdüğünü, 150 havuzun ise proje aşamasında olduğunu bildirdi.
Projelerin tamamlanmasıyla yüzme havuzu sayısının yaklaşık 1000’e ulaşacağını kaydeden Bak, çocukların yüzme öğrenmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Bak, “Bir çocuğumuzun yüzme bilmediği için boğulmasının karşılığı yok. Dolayısıyla biz bu yatırımları da gençlerimize yapıyoruz” dedi.
Formula 1, 2027’den itibaren Türkiye’de düzenlenecek
Türkiye’nin uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmasının spor turizmi açısından önem taşıdığını belirten Bakan Bak, Formula 1’in 2027 yılından itibaren beş yıl boyunca Türkiye’de gerçekleştirileceğini söyledi.
Ülke genelinde spor salonları ve tesis yatırımlarının sürdüğünü ifade eden Bak, gençlerin spor yapmasını ve sosyal hayata katılmasını destekleyen projelerin devam edeceğini kaydetti.