Ankara’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen “Aile ve Nüfus On Yılına Doğru Uluslararası Sempozyumu”nun kapanış programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin doğurganlık hızında yaşanan düşüşe dikkat çekti. Yılmaz, nüfus artış hızının son yıllarda belirgin şekilde yavaşladığını vurguladı.
“Doğurganlık hızımız 1,48’e geriledi”
2017’de 2,08 olan toplam doğurganlık hızının 2024’te 1,48’e düştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, şunları söyledi:
“Neslin devamı için doğurganlık hızının 2,1 çocuğun altına düşmemesi gerekmektedir. Mevcut eğilim devam ederse nüfusumuz 2050’lerde 94 milyona ulaşacak, ardından azalmaya başlayacaktır. Doğurganlık hızındaki düşüş, aile yapımız açısından kritik bir uyarıdır.”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin son yıllarda Çin, Güney Kore, Arjantin ve Kuveyt’ten sonra doğurganlığı en fazla azalan beşinci ülke olduğunu da hatırlattı.
“Aile kurumunu zayıflatacak girişimlere izin vermeyeceğiz”
Doğurganlığa olumsuz etki eden tüm eğilimlere karşı güçlü duruş sergilemeye devam edeceklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
“Nüfus ve aile politikalarında gerekli adımları atacağız. Sezaryen oranlarının yüksekliği doğurganlığı etkiliyor. Normal doğumun teşvik edilmesi ve sezaryen oranlarının düşürülmesi önceliklerimiz arasında.”
Ayrıca, kamu kurumlarında kreşlerin yaygınlaştırılması, sosyal konut projelerinde çok çocuklu ailelere öncelik verilmesi ve aile odaklı sosyal hizmet modellerinin güçlendirileceğini söyledi.
“3 çocuk politikamızın doğruluğu bugün daha net görülüyor”
Türkiye’nin genç nüfus avantajını kaybetmemesi için stratejik politikalar yürütüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, şöyle konuştu:
“3 çocuk” politikamız yıllarca siyasi tartışma konusu oldu. Ancak bugün veriler Sayın Cumhurbaşkanımızın ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor. Çocuk sahibi olmak kalkınmanın önünde engel değildir; aksine güçlü bir ülkenin temel gerekliliğidir.”
“Kapsamlı reformlar yolda”
12’nci Kalkınma Planı kapsamında doğurganlığı yeniden yükseltmeyi hedeflediklerini belirten Yılmaz, nüfus politikaları için oluşturulan kurulun çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Mevzuattan çalışma hayatına, ekonomik teşviklerden eğitim ve sağlık alanına kadar geniş bir yelpazede yeni adımların hazırlanmakta olduğunu kaydetti.
Doğum yardımı ve aile desteklerinin artırıldığını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz:
- Doğum sonrası tek seferlik destek 5 bin liraya çıkarıldı.
- 2’nci çocuk için 5 yaşına kadar aylık 1.500 lira,
- 3’üncü ve sonraki çocuklar için aylık 5 bin lira destek sağlanıyor.
- Aile ve Gençlik Fonu ile yeni evlenecek gençlere faizsiz kredi imkânı sunuluyor.
Bakan Göktaş: “Aileyi korumak bir beka meselesidir”
Sempozyumda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise, doğurganlık hızının 71 ilde nüfusun yenilenme seviyesi olan 2,1’in altına düştüğünü söyledi. Bakan Göktaş:
“Aileyi ülkenin geleceğini taşıyan bir güç olarak yeniden konumlandırdık. 1926 kurumla iş birliği yaparak gençleri ve aileleri destekledik. Aileyi ve dinamik nüfusu korumak bir beka meselesidir.” ifadelerini kullandı.
Sempozyum, aile politikalarına yönelik yeni yol haritasının açıklanmasıyla sona erdi.